Extra

Vragen over eiwitten

  • Hoe bereken ik mijn proteïne inname?

    Voor mannen tellen we meestal 1,5 g per kilogram ideaal gewicht, voor vrouwen is dat 1,2 gr per kilogram ideaal gewicht en voor sportmensen is dat tussen de 1,8 en 2,0 gr per kilogram ideaal gewicht. We spreken in dit geval over pure eiwitten.

  • Kan het lichaam spiermassa afbreken en proteïnen omzetten in koolhydraten?

    Ja, een lichaam dat nood heeft aan calorieën, heeft glucose nodig, koolhydraten dus, en zal eerder spieren afbreken dan vetten als die spieren niet voldoende beschermd zijn door eiwitten. Vandaar die precieze berekening die we maken en de exacte hoeveelheden die we aanbevelen. Als u minder eiwitten neemt, dan zal het lichaam een deel van de spiermassa en een deel vetten afbreken. Met als gevolg dat u automatisch geconfronteerd wordt met het jojo-effect.

    Door bepaalde aminozuren te verzamelen, kan de lever zowat 200 gr glucose per dag verwerken om tegemoet te komen aan de behoeften van die weefsels in het lichaam die alleen maar glucose verbranden als brandstof. Dat zijn vooral de rode bloedcellen en bepaalde cellen in de ogen, de nieren en de hersenen. Het brein of de hersenen zijn trouwens de grootste aanvragers van koolhydraten, zij verwerken tot 80% van de koolhydraten die u opneemt.

    In geval van ondervoeding, zal het lichaam haar eigen spiermassa afbreken om aan die behoeften tegemoet te komen. Maar met de correcte hoeveelheid van dieeteiwitten, zal het lichaam de spiermassa sparen en glucose maken uit de dagelijkse eiwittoevoer. Dus als u zich aan de aanbevolen hoeveelheid of meer dieeteiwitten houdt, zal uw lever die eiwitten nemen en ze verzamelen in bloedsuiker zoals dat normaal gezien gebeurt, maar wel op een tragere en gecontroleerde manier.

  • Slaat het lichaam het teveel aan proteïne op als vet?

    Vet is een soort van energievoorraad. Het lichaam gebruikt niet snel proteïnen voor energie. Het gebruikt proteïnen wel als ruw bouwmateriaal voor de productie van miljoenen eiwitbestanddelen die nodig zijn voor uw dagelijks lichaamsonderhoud. Uw lichaam slaat makkelijk het teveel aan vetten op en ook koolhydraten als vet, maar alleen als er insuline is in het bloed. Insuline veroorzaakt ook hongergevoel en gaat koolhydraten stockeren in de vorm van vet.

  • Wat gebeurt er als ik minder proteïnen eet dan mijn minimaal voorgeschreven hoeveelheid?

    Dat kan als gevolg hebben dat u met het eiwitprogramma geen optimale resultaten behaald. Uw FFM (=vetvrije massa), dit is de spiermassa en het lichaamsvocht, heeft proteïnen nodig voor uw metabolisme. Als u uw lichaam niet voorziet van voldoende eiwitten om die spiermassa te ondersteunen, dan ondersteunt u evenmin de metabolische werking van uw lichaam. U zal minder energiek zijn en meer moeite hebben met het verliezen van gewicht. Denk aan de analogie met een heet, brandend vuur. De bedoeling van dat vuur is om u warmte te geven en om die warmte te produceren, moet u het vuur voeden met hout. Als u stopt met de houttoevoer, dan dooft het vuur. De werking van het lichaam is daarmee vergelijkbaar in die mate dat als u voldoende proteïnen in uw “lichaamshaard” stopt, de lichaamseigenproteïnen (= de spieren) gespaard worden. Op die manier wordt het metabolisme minimaal aangetast.

  • Wat is de beste keuze qua eiwitproducten? Zijn dat alle mogelijke dieetproducten of vervangmaaltijden op basis van eiwitten?

    Als wij spreken over “eiwitzakjes”, dan gaat het altijd om heel specifieke kwaliteitseiwitten. De producten moeten specifiek geformuleerd worden volgens de strikste kwaliteits- en veiligheidsnormen (ISO 9002) erkend door het certificatieorganisme B.V.Q.I. (Bureau Veritas Quality International) erkend door de COFRAC. De producten zijn liefst ook compatibel met het traceerbaarheidssysteem gesteund door het Franse instituut A.N.V.A.R. (Association Nationale de Valorisation de la Recherche).

Vragen over koolhydraten

  • Hoeveel koolhydraten mag ik verbruiken tijdens een MDC diet 1 programma?

    Maximum 40 tot 50g koolhydraten per dag! Alhoewel in sommige studies 80g koolhydraten per dag worden toelaten. Naarmate u vordert in uw programma , zal de hoeveelheid koolhydraten toenemen. Koolhydraten kunnen gespreid worden over de hele dag.

  • Mag ik wel een programma zonder koolhydraten volgen?

    Een programma volledig zonder koolhydraten is verboden, want er is een minimum aan insuline nodig anders krijgt u problemen met de pancreas. Ook vetten zijn noodzakelijk om galstenen te vermijden, vandaar dat er een minimum - één eetlepel olijfolie of een andere kwaliteitsolie - in uw dieet wordt opgenomen. Die vetten zijn ook belangrijk voor de kwaliteit van uw huid. Gebruik daarom altijd kwaliteitsolijfolie of een derivaat, deze beschermen de bloedvaten. Vermijd vooral verzadigde vetten.

  • Moet ik me echt houden aan de voorgeschreven hoeveelheid koolhydraten per maaltijd? Wat als ik meer koolhydraten eet?

    Er is geen twijfel dat wanneer u uw programma stipt volgt, u de beste resultaten haalt. U zou kunnen proberen om geleidelijk aan de koolhydraten te verminderen maar daarmee worden niet de beste resultaten bereikt. Wanneer u een insuline probleem wilt oplossen, is het beste dat u kunt doen:

    1. Mitochondria optimaliseren
    2. Slechte vetten beperken
    3. Omega-3-7-9 verhogen
    4. Snelle suikers verminderen

    In het MDC-dieet proberen we eerst deze insuline te controleren, de metabolische hormonen te stabiliseren en dan stapsgewijs te vorderen. Wanneer alles onder controle is, kunt u geleidelijk koolhydraten toevoegen.

    Als u dichter bij uw ideale gewicht komt, dan volgt de overstap naar het educatief en naar het stabilisatie programma. Daarin zal het koolhydratenniveau aanzienlijk hoger liggen dan in het actief programma. Wanneer u teveel koolhydraten eet tijdens één of twee maaltijden, zal dat uw programma niet volledig ruïneren, maar de insulineniveaus zullen toenemen waardoor het opzet van het programma toch wel stevig in de war wordt gebracht en het ketonensysteem stopt. Het is dus aangeraden u strikt aan de hoeveelheid koolhydraten te houden die uw arts u per fase, per dag en per maaltijd voorschrijft.

  • Wat bedoelt men met “effectieve” inhoud koolhydraten?

    Mensen denken vaak dat het bij “koolhydraten” alleen om suiker gaat. Maar koolhydraten is een verzamelnaam of categorie die alle soorten suikers omvat, zowel valse als echte. Veel mensen denken dan ook dat snoep zonder suiker iets is wat ze tussendoor mogen knabbelen, maar dat is niet zo! Dus de aanduiding “zonder suiker” is interessant voor een suikerziektepatiënt maar niet voor iemand die een eiwitprogramma wilt volgen en géén suikerziektepatiënt is.

    Op het voedingslabel dat u op elk voedingsproduct vindt, is de totale koolhydraten inhoud van het product min het aandeel van de vezels aangeduid.

    Vezels, zowel de oplosbare als niet oplosbare, worden niet opgenomen en moeten niet als koolhydraten geteld worden met het oog op gewichtsverlies, bloedsuikerspiegels en insuline reactie. De hoeveelheid koolhydraten voor uw dagelijkse inname is de “effectieve” hoeveelheid koolhydraten die een suiker en insuline reactie zal uitlokken. Experimenteer niet op eigen houtje maar volg de instructies van uw arts en diëtistes.

  • Wat zijn voorbeelden van groenten rijk aan koolhydraten?

    In dalende volgorde, voor hetzelfde gewicht : knoflook, witte boon, linzen, kikkererwten, artisjok, kervel, flageolet, doperwt, prei, rode biet, pompoen, bieslook, groene selder, paprika, wortel, courgette, knolselder, rammenas, raap, sojascheuten, prinsessenboon, witte kool, schorseneer...

  • Welke voedingsmiddelen worden geklasseerd als koolhydraten?

    Koolhydraten zijn alle voedingsmiddelen gebaseerd op granen zoals tarwe, haver, rijst, maïs, rogge, spelt maar ook alle groenten en fruit. Alle koolhydraten zijn gemaakt van series van suikermoleculen die aan mekaar hangen. Sommige koolhydraten bevatten meer suikermoleculen dan anderen (zetmeelrijk fruit, groenten en volle granen) en die breken allemaal af tot eenvoudige suikers. Deze worden op hun beurt opgenomen in de spijsvertering en lokken dan een insuline reactie uit.

    Het kiezen van de juiste koolhydraten is de sleutel tot het succes van een laag koolhydraten dieet. Bijvoorbeeld een aardappel van gemiddelde grootte zal afgebroken worden in 1/4 kop suiker. Een tomaat van gemiddelde grootte zal afbreken in ongeveer één theelepel suiker.

  • Zijn fruit en groenten tijdens het eiwitprogramma verboden of beperkt?

    Wie fruit zegt, zegt koolhydraten, dus liever geen fruit tijdenshet actief programma. We starten met een maximum van 40g koolhydraten per dag, dus als u een appel van 100g eet, heeft u al meteen 1/4 of minstens 10g van uw dagelijkse koolhydraten op.

    Als u op een strikte manier uw programma volgt, zult u na een tijdje een grotere variëteit van groenten en fruit mogen eten. Groenten zijn toegestaan mits de nodige beperkingen en zolang u maar de juiste keuzes maakt. Het idee dat programma 's op basis van lage hoeveelheden koolhydraten geen fruit of groenten bevatten, is een mythe. In de vroegere koolhydraatarme diëten at men vooral vlees en kaas en was er weinig ruimte of aandacht voor fruit en groenten. Maar de tijden zijn veranderd en al uw vragen, persoonlijke vereisten en mogelijkheden van uw dieet, bespreekt u met Dr. Carchon en de diëtistes.

Vragen over vetten

  • Welke rol spelen “vetten”?

    Vetten - ook lipiden genoemd – komen voor in dierlijke en plantaardige producten. Sinds enkele jaren hebben we een lipofobe samenleving gecreëerd en heeft men ons verkeerd geleerd alle vetten te vermijden: alle mogelijke ziekten zoals obesitas, hypercholesterolemie en dus hart- en vaatproblemen, kanker en vroegtijdige veroudering, alles wordt toegeschreven aan vetconsumptie. Dit klopt niet. Suiker is veel schadelijker.

    We hebben dus niet meteen een vetarm programma nodig, wel een programma met de juiste categorie lipiden, precies omdat we die vetzuren nodig hebben om onze cellen in optimale staat te houden. U heeft dagelijks een minimum aan vetten nodig, omdat er anders een tekort optreedt aan vetoplosbare vitaminen. Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen rijk aan omega-3 en arm aan gehydrogeneerde – en transvetten. Bovendien zijn de binnenmembranen van uw mitochondriën erg rijk aan omega-3 type DHA (dus hoe meer DHA, hoe meer uw mitochondriën in vorm zijn).

    Noten (zeer gunstig voor de gezondheid, bijvoorbeeld: een paranoot voorziet de dagelijks hoeveelheid magnesium en selenium) zijn bevoordeeld niet te vergelijken met frieten (slechte transvetten omdat ze omega-6-ontstekingsremmers bevatten). Frieten zijn lekker en zeker niet verboden. Geniet met mate!

  • Welke smaakmakers en sausen mag ik gebruiken?

    U kunt eender welke smaakmaker gebruiken als u de koolhydraten maar telt. Wat heel belangrijk is, is dat u kruiden leert gebruiken om smaak te geven aan gerechten en bereidingen. Sommige smaakmakers hebben een hoog koolhydraatgehalte zoals barbecue sausen, ketchup en sommige dressings. Sommige smaakmakers hebben een laag koolhydratengehalte én geven extra smaak aan uw vlees, kip en vis. Leer ze kennen. Voor recepten, vraag advies aan uw arts en diëtistes.

    Gebruik zo veel mogelijk (verse) kurkuma! Kurkuma heeft ontzettend veel voordelen. Voeg het pas toe aan het einde van de bereiding, na het koken. Anders verliest het zijn heilzame eigenschappen. Verse knoflook is daarnaast ook uitstekend: een krachtige anti-kanker, antihypertensiva, antischimmel enz. Dagelijks gebruik wordt aanbevolen!

  • Welke soorten vetten zijn er en welke zijn de aanbevelingen qua inname?

    Vetten kunnen worden onderverdeeld in vier categorieën, afhankelijk van de rol die ze vervullen: verzadigde vetzuren, de mono-onverzadigde vetzuren, de polyonverzadigde vetzuren en de transvetzuren.

    De verzadigde vetzuren zijn hoofdzakelijk afkomstig van dierlijke vetten. Toch komen ze ook voor in plantaardige vetten zoals palm- en kokosolie. Ze hebben een slechte reputatie maar als ze in normale proporties gegeten worden, dan veroorzaken ze geen enkel schadelijk effect. In te grote mate verbruikt, kunnen ze aanleiding geven tot bepaalde kankers en cardiovasculaire stoornissen. De bevolking in de Westerse landen consumeert 45% van de dagelijkse calorieportie in de vorm van lipiden – een percentage dat zou moeten dalen tot 30%. 50% van deze lipiden bestaat uit verzadigde vetten en die verhouding zou moeten dalen tot 10%. Leer de etiketten lezen. Dit type vet wordt vaak gebruikt in koekjes en gebakjes want het is een heel goedkoop vet.

    De mono-onverzadigde vetzuren worden gekenmerkt door een minder gemakkelijke stolling bij omgevingstemperatuur: olie bijvoorbeeld. Olie is rijk aan mono-onverzadigde vetzuren met antioxiderende eigenschappen. Ze verhindert dus oxidatie en verlaagt het (slechte) cholesterolgehalte. De opname van mono-onverzadigde vetzuren zou 30% van de lipiden-opnamen moeten vertegenwoordigen, dat komt overeen met 2 à 3 soeplepels olijfolie per dag. Deze olijfolie hoort puur en biologisch te zijn!

    Er bestaan 2 soorten onverzadigde vetzuren : omega-3 en omega-6. De omega-3 vinden wij vooral in koolzaad- noten- camelina- en lijnzaadolie. Ze zijn eveneens aanwezig in vette vis zoals haring, sardienen, zalm,paling,… Tonijn, makreel en zwaardvis, zijn geen vette vissen die dus geen omega-3 maar wel veel kwik bevatten. Deze worden dus niet aangeraden. De omega-6 zijn vooral aanwezig in zonnebloemolie, druivenpitolie, hazelnoot, maïs… evenals vlees en eieren.

    De verhouding omega-6 en omega-3 moet in evenwicht gehouden worden en zou 4/1 moeten zijn, in plaats van wat meestal het geval is in het westen, namelijk 15/1. Een te hoge verhouding omega-3/omega-6 veroorzaakt spierpijn, ontsteking, kanker, …

    TIP Consumeer dagelijks 2-3 eetlepels biologische olijfolie en beperk echte boter tot 10g per dag.

    De vierde categorie is transvetten, zeer schadelijk en helaas alleen aanwezig in geïndustrialiseerde landen. Ze zijn zeer carcinogeen, geven chronische vermoeidheid en voorkomen dat omega-3 gedeeltelijk wordt opgenomen. Ze zijn vooral aanwezig in gebak, koekjes, frituurvet, enz.

Suggesties voor maaltijden en tussendoortjes

  • Beweging?

    Regelmatig bewegen of sporten is heel belangrijk voor de fitheid en gezondheid en voor het optimaal slagen van een dieet. Veel patiënten zijn voor verschillende redenen echter niet in staat om aan sport te doen. Vandaar dat we altijd het belang van de voeding beklemtonen. Het leidt geen twijfel dat meer beweging en sporten u enorm zal helpen in uw vetverbranding.

    Aerobics en gym sluiten perfect aan bij uw programma als u dat leuk vindt en ervan geniet. Probeer de 10-minutenoefening:

    10 minuten intervaloefening waarbij u 5 keer 2 minuten afwisselend snel en traag ter plaatse loopt
  • Hoeveel maaltijden per dag moet ik eten?

    Voor ons lichaam is het beter om 3 maaltijden en 1 à 2 tussendoortjes te eten per dag. U zou zich nooit volgepropt mogen voelen na een maaltijd of tussendoortje. Probeer altijd het gevoel te bewaren dat u nog meer zou kunnen eten als u van tafel gaat. Vermijd ook om dingen te eten na de maaltijd, dat zijn calorieën die louter opgeslagen worden. Maak van uw maaltijden en tussendoortjes ook pauzemomenten, eet niet terwijl u rondholt. Kauw uw voedsel traag en proef elke hap (15x kauwen per hap). Sla vooral geen ontbijt over! Dat zet alleen maar aan tot meer eten tijdens de andere maaltijden. Voldoende kauwen kan worden aangeleerd. Geef uzelf hiervoor 3 maand.

  • Is water belangrijk in een dieet?

    Minimum 1,5 liter water drinken. Water voorkomt constipatie en zuivert de nieren. Drink liefst water rijk aan magnesium. Drink alleen mineraalwater of bronwater (geen oestrogeen).

  • Uit eten?

    Het wordt steeds gemakkelijker om in een restaurant een lekker maaltijd te vinden dat past binnen het dieet. De meeste restaurants hebben alternatieven voor hun groenteschotels of andere vezelrijke voedingsmiddelen geïntroduceerd. Aarzel niet om een extra portie groenten te vragen in plaats van aardappelen, rijst of pasta. Vraag ook wat de soep is en vermijd bouillon op basis van aardappelzetmeel of zetmeel. Een groentesalade als voorgerecht is perfect. Traditionele gerechten, zoals vis, kip of vlees met groenten, zijn ideaal om het programma te voltooien. Vraag de ober om geen brood te brengen of de dessertkaart te laten zien. Stop met eten als u zich verzadigd voelt. Een glas wijn of champagne als aperitief is ook acceptabel. Geniet van het moment maar doe het intelligent.

  • Wat als ik honger krijg tussen de maaltijden door?

    Echt honger zult u met een MDC diet programma niet hebben, eerder zin om te eten. Eet dan altijd één of andere vorm van eiwitten of wat rauwkost, wat groenten, soep of een eitwitzakje.

  • Wat als ik op reis ga?

    Reizen terwijl u een dieet wilt volhouden, is een hele uitdaging. U weet inmiddels wat u wel en niet kunt eten en u kunt voor uzelf de beste keuzes maken die uw nieuwe manier van eten ondersteunen. Voorzie in ieder geval een pakket snacks als u een maaltijd wilt overslaan, als u onderweg bent of bijvoorbeeld vliegtuigeten wilt vermijden. Het is typisch en onvermijdelijk dat we meer koolhydraten onderweg eten, dus niet panikeren daarover. Wanneer u terug thuis bent en in uw dagelijkse routine, kunt u snel terug purist worden en u strikt aan het dieet houden. Zorg er alvast voor dat u op reis altijd een fles water bij u heeft. Water drinken geeft u een voller gevoel in de maag en houdt u voldaan als er teveel uren tussen de maaltijden verstrijken.

  • Wat zijn eiwitzakjes en hoe neem ik ze op in mijn programma?

    Eiwitzakjes zijn gemaakt op basis van kwaliteitseiwitten en bevatten gemiddeld 3 gr koolhydraten per zakje. Mixt u het poeder met water dan zal dat aanleiding geven tot minder koolhydraten dan wanneer u dat met melk doet. Een eiwitzakje kan gebruikt worden als maaltijd, als tussendoortje, voor of na een fysische workout.

  • Welke voedingsmiddelen moet ik vermijden wanneer ik een MDC diet begin?

    De voor de hand liggende zoete dingen zoals cake, taartjes, koekjes, snoep, roomijs maar ook fruitsappen en zoet fruit zoals bananen, papayas, rozijnen, dadels, vijgen, mangos, gedroogd fruit en aardappelen, zoete aardappelen, rijst, pasta, gebakken voedsel, chips, brood, boter- en koffiekoeken, ketchup, sauzen, veel koffie en alcohol. Eens dat u uw doel bereikt heeft, kunt u geleidelijk aan kleine porties van bovenvermelde voedingsmiddelen aan uw dieet toevoegen.