De beschermende kracht

Het gezondheidsbilan - Antioxidanten

Bij het ouder worden wordt de huid fijner, droger en gevlekter (witte of bruine vlekken), minder elastisch, gerimpeld en genezen littekens trager. Zonder hier dieper op in te gaan, kan u wellicht deze gevolgen linken aan vrije radicalen. Onze huid wordt namelijk aangetast door alle bronnen van vrije radicalen zoals tabak, luchtvervuiling, stress en de zon. Bij contact met deze bronnen, produceert het organisme grote hoeveelheden collegenase, een enzym dat zorgt voor de afbraak van collageen, die een sleutelrol speelt bij de structuur van de huid. Om beschadigingen tegen te gaan, is het onmisbaar om goed te eten. De huid heeft nood aan goede vetten, vooral aan omega 3 vetzuren.

De kwaliteit van de onderhuid hangt sterk af van voeding: een onevenwichtig voedingspatroon kan op termijn cellulitis veroorzaken. Als de huid wordt gevoed met de nodige stoffen, zullen er zichtbare verschillen zijn, die beter zijn dan behandelingen met anti-age cosmetica. Olijfolie, fruit, groenten, peulvruchten zijn de favorieten van de huid omdat ze veel antioxidanten bevatten!. Daartegenover staan vlees, melkproducten, inclusief boter.

Bij de blootstelling aan natuurlijk licht - zonder het over de zon te hebben- maakt de huid gebruik van zijn reserves aan anti-oxidanten om zich te beschermen tegen UV-licht. Vitamine C, E, polyfenolen, PABA en beta-carroteen zijn hierbij de belangrijkste anti-oxidanten. Indien onze voeding onvoldoende van deze stoffen aanbrengt, zal de zon schade veroorzaken aan de huid. Helaas is onze huid niet de enige verbruiker van antioxidanten, maar ook de hersenen en het hart. Wees u dus bewust van het feit dat de huid ook een orgaan is en niet simpelweg een verpakkingslaag. De huid reflecteert namelijk onze gezondheid en onze nutritionele status. Schoonheid komt echt van binnenin.

Een mooie in plaats van oude huid

Antioxidanten beschermen de huid tegen veroudering, dat is zeker. Vrije radicalen zijn enerzijds verantwoordelijk voor rimpels en allerhande vlekken, maar anders gaan ze ook bepaalde structuren verwoesten waarbij onstekingen, allergieeen, kanker enz. kunnen ontstaan.

De opperhuid is niets anders dan een externe laag die het lichaam beschermt tegen chemische producten, vervuiling, verschillende temperaturen, zonnestralen enz.
We weten allemaal dat de zon negatieve eigenschappen heeft, maar anderzijds is ze onmisbaar is in ons leven. Het voorkomt rachitis, seizoensdepressie, verbetert psoriasis, en beschermt tegen borst en colonkanker door de UV-stalen.

Uiteraard kan een ongecontroleerde blootstelling aan de zon wel serieuze gezondheids- en schoonheidsproblemen veroorzaken: ernstige rimpels, roodheid, cataract, spierverslapping, immuniteitsproblemen, huidkanker. Het veroorzaak in het algemeen een versnelde veroudering. UVB straling verandert de oppervlakte van de huid, terwijl UVA schade berokkent aan de onderhuid door bepaalde elementen aan te tasten, zoals vrije radicalen doen: vetzuren oxideren en genen wijzigen.

Elk jaar krijgen bijna 2 miljoen mensen in de wereld huidkanker. De grootschalige blootstelling aan zonlicht en het verdunnen van de ozonlaag, zijn hiervoor grotendeels verantwoordelijk. Een zonnecrème biedt een basisbescherming en om een grondigere bescherming te biieden, zou een verrijking met antioxidanten een evidentie moeten worden. Het gehalte aan carotenoïden zou doorheen het jaar goed moeten zijn en stabiel moeten blijven, om dan in de zomermaanden aangevuld te worden om aan de noden te voldoen... en zelfs net iets meer. In de realiteit is het niet mogelijk om via voeding voldoende carotenoïden en vitamine E aan te brengen. Deze laatste, die via een interne weg geabsorbeerd wordt, is een fantastische antioxidant, die ter hoogte van de huid werkzaam is, zoals in cosmetica. Dit vitamine heeft een driedubbele werking tegen schadelijke effecten van de zon.

Als de blootstelling aan de zon een immuniteitsdaling teweeg brengt, zullen carotenoïden een tegengestelde werking uitoefenen. B-caroteen, alfa-caroteen, lycopeen, zeaxantine, luteïne zijn hier voorbeelden van. Al deze stoffen beschermen plantaardige cellen tegen blootstelling aan de zon, maar ze doen dit dus ook bij menselijke cellen. Ze zullen uiteindelijk zorgen voor een lagere gevoeligheid aan de zon, verhogen de de reflex van de huid door de pigmentatie te wijzigen en ze spelen een preventieve rol bij netelroos, vitiligo enz.