De beschermende kracht
Het gezondheidsbilan
Om uw gezondheid optimaal te houden moet u goed eten. Het enige wonderlijke advies dat we u kunnen geven is balanceren en variëren.
In het Westen is het risico op kanker één op drie. Eén op drie mensen krijgt op een bepaald moment in zijn of haar leven te maken met een kanker. Volgens actuele statistieken wordt twee derde van de vastgestelde kankers veroorzaakt door de levensstijl van de patiënt: voeding, roken, zwaarlijvigheid, gebrek aan lichaamsbeweging, overmatig alcoholgebruik of blootstelling aan UV-straling. De andere gevallen kunnen worden verklaard door erfelijke factoren of omgevingsfactoren (chemicaliën, straling, rook, vervuiling). Naar schatting is één derde van alle kankers gekoppeld aan een slecht eetpatroon.
Sommige voedingsmiddelen zitten vol met moleculen waarvan de dagelijkse consumptie de groei van precancereuze cellen zou beperken. Jammer genoeg kan geen enkel specifiek voedingsmiddel of supplement u op zijn eentje beschermen tegen kanker. U moet beroep doen op een breed scala aan beschermende moleculen, die u in grote hoeveelheden en geregeld consumeert.
Deze moleculen hebben zogenaamde antioxiderende eigenschappen: ze bestrijden vrije radialen. Deze vrije radicalen versnellen de veroudering van het lichaam en de groei van kankers. Moleculen zonder antioxiderende functies bezitten dan weer andere eigenschappen.
In geen geval mogen de volgende aanbevelingen medische kankerbehandelingen vervangen. Voedsel is een extra wapen tegen kanker en niet het enige.