Cookiebeleid
Deze website maakt gebruik van cookies. Om meer te vernemen over het gebruik van deze cookies, klik hier. Als u verder surft, geeft u Medical Diet Center toelating om deze cookies te gebruiken. Opgelet, het blokkeren van bepaalde cookies verhindert het correct functioneren van de website.

Extra

Vitamine D

Vitamine D (of calciferol) is het enige vitamine dat we kunnen aanmaken door de zon. Het komt voornamelijk voor in vette vis, kalfslever, eieren en in kleine hoeveelheden in volle melkproducten. Zijn rol in de preventie van osteoporose is gekend, maar deze vitamine speelt zeker en vast ook een belangrijke rol bij de preventie van kanker en obesitas. Men schat dat we een gehalte van 50-60 ng/ml nodig hebben. Het heeft overigens weinig zin om calciumsupplementen te nemen zonder het gehalte aan vitamine D te kennen.

Vergeet anderzijds ook niet het ''genetisch polymorfisme'' van de receptor van vitamine D, waardoor we het slechter opnemen. Supplementen nemen is daarom een slim idee. Aangezien vitamine D vetoplosbaar is, neem je dagelijks het supplement bij of na de hoofdmaaltijd.
Vitamine D is zowel een vitamine als een prohormoon en is heel belangrijk voor de gezondheid van de beenderen en tanden, aangezien het een essentiële rol speelt in het calciummetabolisme van het organisme.

Vitamine D heeft een primaire rol tegen:

- ORL infecties
- griep
- vorming van verhoogde vetmassa, dus gewichtstoename indien het gehalte niet goed is
- vermindering van de spiermassa indien het gehalte niet goed is (= laag basaal metabolisme, zie hoger)
- kankerontwikkeling
- ontstekingen
- eczema
- diabetes
- auto-immuunziektes
- enz.

Wat een fantastische vitamine!

Het regelt het calciumgehalte in het bloed door de intestinale absorptie van dit mineraal te verbeteren en door de eliminatie via urine te verminderen. Vitamine D neemt ook deel aan het ter beschikking stellen en opnemen van calcium door de beenderen volgens de behoefte van het organisme. Calciferol, een andere naam voor vitamine D komt van het Latijn en betekent "degene die calcium draagt".

Vitamine D bestaat uit een geheel van vetoplosbare substanties (oplosbaar in vet) die mens soms provitamine D noemt: ergocalciferol (D2- plantaardige vorm), cholecalciferol (D3 - dierlijke vorm), enz.

In de praktijk vormt het organisme deze provitamines gedeeltelijk om in calcitriol (onder hormonale vorm), de samenstelling die de meerderheid van de heilzame effecten veroorzaakt. Bovendien kan ons lichaam onmiddellijk vitamine D synthetiseren door de huid, wat verklaart waarom men het niet strikt of enkel kan beschouwen als vitamine. Door het effect van de ultravioletstralen van de zon, produceert het lichaam cholecalciferol die getransporteerd en gemetaboliseerd zal worden door de lever tot 25-dihydroxycholecalciferol, en vervolgens het in de nieren zijn actieve vorm van 1.25 dihydroxycholecalciferol zal aannemen. Om deze reden noemt men vitamine D vaak het 'zonnevitamine'. Men noemt het ook vaak het 'antirachitisvitamine' omdat deze groeiziekte veroorzaakt wordt door een gebrek aan calciferol.

Preventie van osteoporose

Hierbij is het belangrijkste: de darmflora. Indien er een dysbiose is of poreuze darmen = geen calciumabsorptie.

Meerdere onderzoeksresultaten bewijzen de efficiëntie van het verband tussen vitamine D en calcium om osteoporose te voorkomen en zijn voortgang te vertragen bij personen ouder dan 50 jaar, voornamelijk bij vrouwen in de post-menopauze. Dit manifesteert zich door een verhoging van de mineraaldensiteit van de beenderen, vaak vergezeld met een verlaging van het breukrisico. Studies hebben duidelijk aangetoond dat, om efficiënt te zijn, het calciumsupplement en vitamine K2 moeten vergezeld worden met vitamine D.

Kankerpreventie

Meerdere studies in vitro en in vivo tonen aan dat het calciferol de groei van kwaadaardige cellen van colonkanker kan inhiberen. Naast de bijdrage van de vorming en permanente vernieuwing van de botstructuur, blijkt dat de actieve vorm van vitamine D de kankercellen aanzet tot een specifieke rol in functie van het organisme (de cellulaire differentiatie) in plaats van dat de kankercellen zich chaotisch zouden vermenigvuldigen. Dit betekent dat calciferol een rol speelt in de 'opvoeding' van kankercellen.

Vitamine D is eveneens anti-angiogeen. Dit wil zeggen dat vitamine D de ontwikkeling van de bloedvaten van een kankergezwel stopt, waardoor de tumor dichtschroeit en sterft. Vitamine D bezit daarnaast de capaciteit ontstekingsremmend en "demortaliserend" op te treden tegen kankercellen. Kankercellen zijn dan ook onsterfelijk en vitamine D maakt deze sterfelijk, waardoor deze slechts tijdelijk kunnen overleven.

Een laatste studie (juli 2009) wijst op de impact van vitamine D ter preventie van kanker. Door niveaus tussen 40 en 60 ng:ml (100-150nmol/L) te handhaven zou men jaarlijks 49.000 gevallen van colorectale kanker en 58000 van borstkanker kunnen vermijden.

Vitamine D ter preventie van kanker : Globaal perspectief

Cedric F. Garland, Dr PH, FACE, Edward D. Gorham, MPH, PhD, Sharif B. Mohr, MPHab, Frank C. Garland, PhD

Epidemiol. 2009 Jul ;19(7) :468-83

Doel: Een hoger serumlevel van de belangrijkste circulerende vorm van vitamine D, 25-hydroxyvitamine D (25(OH)D), wordt in relatie gebracht met een daling in het, voorkomen van colon-, borst-, ovarium-, renale -, pancreas-, prostaatkanker en andere kankers.

Methode: Epidemiologische bevindingen gecombineerd met nieuwe ontdekte mechanismen, stellen een nieuw model voor van kankeretiologie dat rekening houdt met de rol van 25(OH)D en calcium. De zeven fasen bestaan uit: disjunctie, initiatie, natuurlijke selectie, overmatige groei, metastase, evolutie en transitie (DINOMIT). Vit D metabolieten gaan de disjunctie van de cellen tegen en is bevorderlijk voor de andere fasen.

Resultaten/conclusie: Het staat vast dat een verhoging van het gehalte aan 25(OH)D gehalte tot 40-60 ng/ml (100-150 nmol/L) jaarlijks 58.000 nieuwe gevallen van borstkanker, 49.000 nieuwe gevallen van colorectale kanker en 3/4de dodelijke gevallen ten gevolge van deze ziekten in de Verenigde Staten en Canada zou voorkomen. Dit, gebaseerd op observationele studies in combinatie met een gerandomiseerde proef. Men verwacht dat zulke innamen ook de case-fatality waarde met de helft zou doen dalen voor patiënten met borstkanker, colorectale kanker of prostaatkanker. Er bestaan geen enkele risico’s bij het innemen van 2000 IU vitamine D3 per dag of bij een serumlevel van 40 tot 60 ng/ml voor 25(OH)D. Het is tijd om nationale corrigerende acties te ondernemen om de inname van vitamine D en calcium te verhogen.

Algemene preventie

Als u een tekort aan vitamine D verhoogt naar een optimaal gehalte (tussen 50 en 75 ng/ml), verlaagt u het risico met:

  • 50% voor infacten
  • 80% voor scleroseplaques
  • 83% voor griep
  • 50% voor fracturen en osteoporose
  • 71% voor diabetes type 1
  • 83% voor borstkanker
  • 80% voor darmkanker
  • 50% voor leukemie
  • 65-75% voor pancreas-/blaas-/ nierkanker
  • 63% voor atsma

Voedingsbronnen van vitamine D

Zalm (gegrild-gepocheerd)
Oester (natuur-gestoomd)
Haring
Shitake (gedroogd)
Zalm (gerookt)
Forel (gegrild)
Paling (gegrild)
Heilbot(natuur-gegrild)
Haring (natuur- gerookt)
Eigeel
Snoek (gegrild)
Koemelk (0-3% vg)
Sojamelk, verrijkt
Rijstmelk, verrijkt
Schol of tong (gegrild)
Sardine
Rundslever
Zwitserse kaas (emmental)

Zon en vitamine D

Men schat dat de blootstelling aan de zon 80-90% van de vereiste vitamine D kan aanbrengen, maar helaas is er ook sprake van genetisch polymorfisme van de receptoren. Wat wil zeggen dat de meesten onder ons geen goede receptoren meer hebben om vitamine D te absorberen. Laten we de zon als vitamine D-bron dus maar vergeten. Het is beter om met z'n allen kwaliteitsvolle voedingssupplementen te nemen. Hiervoor betaal je een belachelijk goedkope prijs in vergelijking met de diverse impact op de gezondheid!

Alle artikels