Extra
Het co-enzyme Q10
Het co-enzyme Q10 is een vetoplosbare vitamine die we o.a. in onze voeding terugvinden. Ze kan echter evengoed op natuurlijke wijze door ons lichaam worden geproduceerd. Voedingsproducten zoals zalm, orgaanvlees, rood vlees (zoals rund, lam etc.) en volle granen zijn bronnen waar men het co-enzyme Q10 gemakkelijk kan in terugvinden. De belangrijkste functie van het co-enzyme Q10 situeert zich in de mitochondriën (de energiecentrale van de cel). Hierbij helpt het o.a. met de productie van ATP ( drager van chemische energie). Het is een onmisbaar proces aangezien mitochondriën zich overal in het lichaam bevinden, onder andere in de spieren (alsook de hartspier), de hersenen, de huid, sperma en de ogen. Daarnaast is co-enzyme Q10 ook gekend als een antioxidant.
De oxidatieve stress die wordt veroorzaakt door een co-enzyme Q10-tekort kan leiden tot hyperglycemie, insulineresistentie, bètaceldisfunctie van de pancreas en verhoogde HbA1c-waarden. Het dagelijks innemen van het co-enzyme beschermt o.a. tegen oxidatieve stress, wat uiteindelijk resulteert in verbeterde glycemische waarden. Studies hebben verder ook aangetoond dat een tekort aan co-enzyme Q10 kanker zou kunnen veroorzaken.
Het gebruik van cholesterolverlagende geneesmiddelen (statines), het ouder worden en bepaalde aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, cholesterolemie, overgewicht/obesitas zullen het syntheseproces van co-enzyme doen afnemen of zelfs tegengaan. Leeftijd is dan wel een niet te beïnvloeden risicofactor, een dagelijkse inname van het co-enzyme Q10 zal het verouderingsproces en de bijkomende pathologieën afremmen of tegenhouden.
Alle artikels