Extra

Polyfenolen en flavonoïden

Onderzoek naar polyfenolen en flavonoïden heeft de laatste jaren een snelle evolutie gekend. Het zijn de meest voorkomende antioxidanten in ons voedingspatroon. We starten elke dag ongeveer met 1 gram polyfenolen. Ze zijn enkel terug te vinden in plantaardige voedingsmiddelen: de belangrijkste bronnen zijn fruit en groenten, bepaalde dranken (wijn, thee, koffie, fruitsap), granen en gedroogd fruit.

Naast hun werking als antioxidant, beschermen polyfenolen tegen cardio-vasculaire aandoeningen (cholesterolverlagende effecten en antioxidanten) en osteoporose (effect van phytoestrogenen, type isoflavonen en lignanen, op de minerale botdichtheid).

Flavonoïden verhinderen wijzigingen in de collageenvezels van de huid, wat veroudering tegengaat. Uit de verschillende voedingsbronnen, zijn citrusfruit (citroen, sinaasappel, pompelmoes), bessen en rode wijn, de meest nuttige. Over deze laatste bron is er geen twijfel meer dat ze ook flavonoïden bevatten die verantwoordelijk zijn voor een beschermend effect. Hoe meer flavonoïden worden opgenomen, hoe beter de effecten. Om die reden is het belangrijk om meer fruit (vooral druiven, kersen, blauwe bessen), groenten (vooral ui, broccoli), groene of zwarte thee en rode wijn te consumeren. Aarzel dus niet als deze vaak felgekleurde voedingsmiddelen u worden aangeboden!

Thee

China wordt het niet voor niets 'het elexir van onsterfelijkheid' genoemd. Bij het ontbijt drinkt men vaak een grote tas thee, waardoor er vanaf de ochtend reeds veel antioxidanten worden opgenomen. De antioxidante kracht van thee bestaat eruit dat het in staat is om nitrosamines te reduceren. Deze werking is te danken aan de polyfenolen en tannines. Het zijn stoffen die we ook terugvinden in rode wijn, waardoor we er vol lof over spreken, maar uiteraard mogen de calorieën en de alcohol hierbij niet over het hoofd gezien worden.

Om optimaal gebruik te maken van de flavonoïden in groene of zwarte thee mag er geen melk aan toegevoegd worden. Melk zal namelijk binden aan flavonoïden en bijgevolg is het niet meer mogelijk om deze te absorberen.

Het is ook gekend dat een regelmatige consumptie van groene thee de totale cholesterol en de triglyceriden doen dalen en het risico op de vorming van arteriosclerose plaques doet dalen. Het is groene thee die inwerkt tegen vrije radicalen. Deze drank beschermt bijgevolg tegen enkele kankers, vooral degene van het spijsverteringsstelsel, de urinewegen en de huid. Groene thee is ook rijk aan fluor, waardoor het een opmerkelijk cariëswerend voedingsmiddel is.

Groene thee blijkt de meest interessante te zijn, gevolgd door oolongthee en dan door Earl Grey zwarte thee. Voeg geen melk toe, gezien deze fluor en bepaalde tanines inactiveert. Daarenboven vormen melk en theïne vlokken die moeilijk te verteren zijn.
Drink daarnaast ook geen thee in combinatie met een maaltijd, gezien deze de opname van ijzer verhindert. Het is belangrijk om te weten dat ijzer een zeer goede antioxidant is, maar bij overmatig gebruik, zal het een omgekeerd effect geven.

Pyconogenol

De bouwstoffen van pyconogenol zijn bioflavonoïden. Pyconogenol is een krachtige antioxidant, zodanig krachtig dat hij vitamine E beschermt tegen oxidatie en dat hij de bioactiviteit van geoxideerde vitamine C verlengt.

Een andere eigenschap van pycnogenol is zijn selectieve verbinding met collageen en elastine, wat deze bioflavonoïde een unieke rol geeft binnen de cosmetica. Pycogenol verbindt collageen en elastine om ze te bedekken en beschermen tegen afbraak door vrije radicalen en afbraakenzymes. Deze bijdrages zijn het vertrekpunt om elastititeit en zachtheid van de huid te verkrijgen.

Pycnogenol verbetert de microcirculatie in de haarvaten van de huid, wat zorgt voor een betere zuurstof- en nutriëntenaanbreng, een betere hydratatie en ook een betere celvernieuwing. Deze eigenschappen zorgen voor een gezondere huid en intensere glans.

Pycnogenol is een ontstekingsremmer en helpt de huid te beschermen tegen schade veroorzaakt door blootstelling aan UV-licht.

Pycnogenol beschermt ook tegen een zonneslag en huidveroudering door de zon.
Daarnaast helpt de flavonoïd ook om hyperpigmentatie te verminderen.

Pycnogenol wordt geëxtraheerd uit de schors van Franse zeedennen (Pinus pinaster Ait). Deze groeien in een bos in zuid-west Frankrijk met enkel deze soort bomen, die de unieke bron van pycnogenol zijn. De dennen waaruit pycnogenol wordt gehaald, zijn volledig ontwikkeld zonder gebruik van pesticiden en ook bij de productie van pycnogenol worden geen toxische oplosmiddelen gebruikt.

Pycnogenol verbetert de status van de huid (voornamelijk de stevigheid en elasticiteit), want het versterkt de aantrekking tussen de collageenvezels en elastinevezels. Het is nuttig als bescherming tegen de zon en bestrijdt littekenvorming. Overigens bezit het ook anti-allergische eigenschappen voor de huid.

Alle artikels