Extra
Carnitine
Carnitine is een proteïne dat is opgebouwd uit lysine en methionine (2 aminozuren). Zijn oorsprong is voor 75% dierlijk (carnos = vlees) en 25 % maakt ons lichaam zelf aan. Carnitine wordt gevormd ter hoogte van de lever en de nieren. We vinden het vooral terug in de spieren en wordt essentieel bevonden is bepaalde situaties (bv. stress, intensieve fysieke inspanning, enz.) Carnitine verhoogt het metablolisme, het is te zeggen; het laat toe vet te verplaatsen en het te brengen naar de energiecentrales van het lichaam (genaamd: mitochondriën). Beeld u bijvoorbeeld in dat u sportief en vegetarisch bent, dan zal u een gebrek krijgen aan carnitine en zal u minder snel vetten verbranden. Belangrijk om te weten! Om in dit geval efficiënt te werken moet de gegeven dosis minimum 1g/dag zijn.
Daarenboven zorgt carnitine voor spierkracht, zonder dat de spieren in volume toenemen. Het wordt tevens aanbevolen bij oudere personen (die vaak weinig vlees eten) en bij personen met etalagebenen (= moeilijkheden om enkele meters te stappen zonder stoppen). Het is eveneens noodzakelijk carnitine te geven aan diabetici. Deze personen hebben reeds moeilijkheden om suikers te benutten, dus de geproduceerde energie door afbraak van de vetten (genaamd: betaoxydatie), is mooi meegenomen!
Het is eveneens bewezen dat systematische toediening van carnitine bij hartpatienten positief is. Iedereen zou het moeten nemen, dieet of niet! Men mag zonder enig probleem het volledige jaar door carnitine nemen en het wordt niet als doping gezien.
Tijdens het optimaliseren van de mitochondrieën (zie tekst mitochondrieën) optimaliseert u 10.000 miljard energiecentrales die zich vooral in de spieren en de hersenen bevinden. Dokter Carchon heeft voor deze optimalisatie een sterke formule ontwikkeld met uiteraard een degelijke hoeveelheid carnitine.
Alle artikels