Cookiebeleid
Deze website maakt gebruik van cookies. Om meer te vernemen over het gebruik van deze cookies, klik hier. Als u verder surft, geeft u Medical Diet Center toelating om deze cookies te gebruiken. Opgelet, het blokkeren van bepaalde cookies verhindert het correct functioneren van de website.

Introductie

Voor wie?

U heeft geen goed gevoel over uzelf en u wilt wat aan uw gewicht of uw eetgewoonten doen? U wilt uw ideale gewicht bereiken en behouden? U wilt blijvend resultaat omwille van gezondheidsredenen? Dan is een verantwoorde medische aanpak de enige correcte manier om gewicht te verliezen. Wij kunnen u deze aanpak bieden.

Op gezondheidsproblemen en overgewicht staat geen leeftijd. Onderstaande lijst geeft enkele voorbeelden van aandoeningen geassocieerd met gewichtsproblemen. Deze kunnen gecorrigeerd worden aan de hand van een aangepast en evenwichtig voedingsprogramma.

  • Hypertensie
  • Slaapstoornissen
  • Type 2 diabetes
  • Type 1 diabetes (type 2 in ontwikkeling)
  • Boulimie
  • Anorexia
  • Dyslipidemie
  • Kanker
  • Ademnood
  • Hormonale stoornissen
  • Risicovolle zwangerschap
  • Incontinentie - stress
  • Psychologische impact
  • Sociaal isolement en arbeidsongeschiktheid
  • Invaliditeit

Ook volgende patiënten hebben baat bij een aangepast programma:

  • Kinderen vanaf 6 jaar met een eetstoornis of gewichtsproblemen
  • Senioren
  • Zwangere vrouwen (ook post-nataal)
  • Hartpatiënten
  • Nutritionele ondersteuning en gewichtsverlies voor en na een chirurgische ingreep

Het is zeer belangrijk zelf gemotiveerd te zijn. Iemand die zijn overgewicht wenst aan te pakken moet maximaal gemotiveerd zijn, weten hoe lang het vermageringsproces zal duren en vooral op de hoogte zijn van de mogelijke resultaten en hoe deze te behouden. De patiënt moet weten hoe hij kan stabiliseren om een terugval te voorkomen. Vermageren mag niet gericht zijn op snel gewichtsverlies, maar op doeltreffendheid en stabiliteit!

Wat er op ons bord ligt, speelt een essentiële rol in onze algemene gezondheid. Onze levensverwachting is door de eeuwen misschien toegenomen, maar de frequentie van aandoeningen ook. Onze omgeving heeft een aanzienlijke invloed op de veroudering van het lichaam. Het typisch hedendaags voedingspatroon is onevenwichtig en vervult simpelweg niet meer de basisbehoeften van ons lichaam en cellen. Dit provoceert vroegtijdige veroudering. Maak een onderscheid tussen intrinsieke en extrinsieke veroudering: inwendige en uitwendig zichtbare veroudering. Naast de gedaalde kwaliteit van ons voedsel worden we vandaag de dag ook sterk blootgesteld aan vervuiling, straling, chemicaliën en andere factoren die onze veroudering versnellen. Laten we hiervoor de slechte vetten bannen (zie tekst: slechte vetten)!

Volgende twee uitgangspunten zijn verantwoordelijk voor veroudering:

  1. Glycatie* (= karamellisering van ons lichaam)
  2. Oxidatie** (= verroesten van ons lichaam)
* GlycatieWe hebben allemaal een minimumniveau van glucose (suiker) in het bloed. Als u echter te veel glucose in uw bloed heeft (FPG boven 100 ug/ml) neemt de glycatie toe en karamelliseert u uw lichaam. Dit is een zeer schadelijk proces.
** OXIDATIEOvermaat aan ijzer in het bloed (het best weergegeven via de parameter 'ferritine' die volgens het laboratorium de gemiddelde waarde van 290 niet mag overschrijden) is uiterst schadelijk. Deze oxidatie bevordert een reactie bekend als de Fentonreactie en vormt (in het geval van een teveel aan ijzer) radicalen (hydroxyl). Dit is uiterst schadelijk voor ons lichaam! Daarnaast zijn ook onze mitochondria (de energiecentrales van ons lichaam) betrokken bij oxidatie.