Cookiebeleid
Deze website maakt gebruik van cookies. Om meer te vernemen over het gebruik van deze cookies, klik hier. Als u verder surft, geeft u Medical Diet Center toelating om deze cookies te gebruiken. Opgelet, het blokkeren van bepaalde cookies verhindert het correct functioneren van de website.

Extra

Gefermenteerde voeding

Gefermenteerde producten en gezondheid

Doorheen de jaren is er veel interesse ontstaan voor gefermenteerde producten die levende mico-organismen bevatten, zoals yoghurt. Dit komt omdat meer en meer studies de gunstige effecten op onze gezondheid aantonen.

Uit studies blijkt dat de consumptie van yoghurt verbonden is met een lager risico op type 2-diabetes, een lagere BMI, een kleinere buikomtrek en minder vetweefsel. Overigens is er ook een ontstekingsremmend effect bewezen, evenals verlichting van het prikkelbare darmsyndroom en minder diarreeklachten na inname van antibiotica. 

De positieve effecten bij het consumeren van yoghurt (en andere producten die levende micro-oganismen bevatten) zouden te wijten zijn aan een wijziging in de intestinale microbiota en de afgifte van bioactieve peptiden. Deze laatsten zijn aminozuren die na vrijstelling uit het eiwit een fysiologisch effect in het lichaam teweegbrengen, zoals een verbetering van insulinegevoeligheid en glucosetolerantie. 

Men stelde ook vast dat intestinale microbiota extra korteketenvetzuren produceren, die bijgevolg intestinale hormonen activeren, welke de darmbewegingen regelen en zorgen voor een verzadigd gevoel. 

Bijgevolg benoemen wetenschappers de levende micro-organismen in gefermenteerde producten (zoals Streptococcus thermophilus, Lactobacillus, Bifidobacterium...) probiotica. Dit is een term die enkel mag gebruikt worden als micro-organismen een heilzaam effect hebben op de gezondheid (via hun effect op de darmflora).

Probiotica is ook te verkrijgen als voedingssupplement en zou zelfs sterkere gunstige effecten hebben. 

Let wel op! Niet alle gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten levende micro-organismen en niet alle levende micro-organismen zijn probiotica. Bij de productie van wijn bijvoorbeeld, daar worden de micro-organismen gedood die instonden voor de gisting. 

Het is duidelijk dat probioticasupplementen, yoghurt en andere gefermenteerde zuivelproducten met levende micro-organismen een rol spelen bij de samenstelling en het metabolisme van de intestinale microbiota. 

Alle artikels