Extra
Magnesium
Magnesium is essentieel voor tal van functies van het organisme. Het wordt veelal gelinkt met het zenuwstelsel en de spieren. Ook om vermoeidheid en stress te vermijden, is het beter geen magnesiumtekort te hebben. Maar wat zijn de beste voedselbronnen van dit mineraal?
Magnesium, een multifunctioneel mineraal
Magnesium is praktisch in alle cellen van het organisme aanwezig, waar het onder andere bij meer dan 300 enzymatische reacties een rol speelt. In totaal bevat het lichaam ongeveer 25 g van dit mineraal: 60 % is opgeslagen in de botten, waar ze de structuur helpen te behouden. Eén vierde wordt gebruikt door de spieren, waar het bijdraagt tot de musculaire decontractie. De rest verdeelt zich in de hersenen en in de sleutelorganen zoals het hart, de lever of de nieren. Kortom magnesium draagt bij tot de overdracht van de zenuwwerking, de productie van eiwitten en de regeling van het hartritme. Een andere belangrijke eigenschap van magnesium is dat het de intestinale transit regelt… vandaar zijn belang bij personen die lijden aan voorbijgaande constipatie.
Wat zijn uw magnesiumbehoeften?
De magnesiumbehoeften variëren in functie van de leeftijd en het geslacht. De behoefte is groter bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en oudere vrouwen. In geval van intensieve fysieke activiteit, zijn de behoeften ook verhoogd, aangezien het zweet een belangrijke eliminatie van magnesium met zich meebrengt. Stress-situaties zorgen ook voor een verhoogde behoefte van magnesium en het gebrek aan magnesium verhoogt de stress … een vicieuze cirkel zonder einde.
De gemiddelde behoefte voor adolescenten, volwassenen en senioren, mannen en vrouwen situeert zich rond 400 mg / dag.
Hoe het gehalte aan magnesium meten?
Magnesium bevindt zich voornamelijk in de cel (99%). De bloedwaarde aan magnesium bepalen gebeurt via het bepalen van het « erythrocytaire magnesium » en niet via het serum magnesium. Het gehalte aan erythrocytaire magnesium geeft een correct beeld weer voor het gehalte aan magnesium in het algemeen.
Voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan magnesium (in mg/100g, behalve water) zijn:
Mineraalwaters | mg / 1,5l |
---|---|
Contrex (1,5l) | 126 |
Hépar (1,5l) | 178,5 |
Niet-geraffineerde graangewassen | mg / 100g |
---|---|
Volkoren tarwebrood | 69 |
Roggebrood | 61 |
Havervlokken | 137 |
Tarwevlokken + vezels | 240 |
Zachte muesli | 91 |
Graankiemen | 340 |
Volkoren pasta, gaar | 106 |
Bruine rijst, gaar | 102 |
Wilde rijst, gaar | 177 |
Tarwevlokken | 340 |
Gedroogde groenten | mg / 100g |
---|---|
Sojabonen, gaar | 250 |
Witte bonen, gaar | 148 |
Bruine bonen, gaar | 138 |
Linzen, gaar | 109 |
Kapucijners, gaar | 127 |
Weekdieren en schaaldieren | mg / 100g |
---|---|
Escargot | 250 |
Grijze garnalen | 70 |
Gekookte langoustines | 50 |
Vis, gemengd | 25 |
Noten en granen | mg / 100g |
---|---|
Amandelen | 170 |
Apenootje | 180 |
Lijnzaad | 346 |
Sesamzaad | 331 |
Zonnebloempit | 420 |
Hazelnoot | 155 |
Noten | 130 |
Pistache | 150 |
Gedroogd fruit | mg / 100g |
---|---|
Vijg | 70 |
Dadel | 50 |
Gedroogde abrikoos | 65 |
Gedroogde druif | 42 |
Pruim | 40 |
Extra's | mg / 100g |
---|---|
Cacaopoeder | 410 |
Zwarte chocolade | 120 |
Melkchocolade | 60 |
Witte chocolade | 30 |
Marsepein | 82 |