Extra
Selenium
Zoals alle andere oligo-elementen heeft ook selenium een belangrijke sleutelrol in ons organisme. Zowel een tekort als een teveel heeft zijn gevolgen. Neem dan ook nooit selenium in zonder uw juiste bloedwaarden te kennen.
Op intracellulair gebied heeft selenium een antioxidatief vermogen omdat deze het lichaam toestaat glutathion-peroxidase te produceren. Dit enzym werkt samen met vitamine E om de cellulaire membranen te beschermen tegen oxidatie veroorzaakt door vrije radicalen. Bij een teveel werken deze laatste vervroegde veroudering in de hand en kunnen sommige types van kankers, hart- en vaatziekten en de vorming van cataract veroorzaken.
Selenium speelt ook een belangrijke rol in de werking van het immuunsysteem en van de schildklier.
Neem nooit selenium op eigen initiatief en al zeker niet zonder enige kennis van het gehalte aan selenium. Een teveel is echter even toxisch als een tekort.
De hoeveelheid selenium aanwezig in granen en groenten is direct afhankelijk van de hoeveelheid van dit oligo-element in de grond waar ze zijn gekweekt. Ook de aanwezigheid van selenium in dierlijke voedingswaren is afhankelijk van de waarden die zich in het voedsel bevinden dat het dier te eten heeft gekregen.
De winnaar op elk gebied wat selenium betreft, is de Braziliaanse noot: één enkele noot levert de aangewezen dagelijkse behoefte aan selenium en vier noten leveren een therapeutische dosis met betrekking tot kankerpreventie. Daarenboven bevat deze noot een aanzienbare hoeveelheid aan vitamine E welke de antioxidatieve activiteit van het selenium nog verhoogt. Het is aanbevolen om de noten te eten die hun bruine schil (omhulsel) nog hebben, om het ranzig worden (wat te wijten is aan hun hoog gehalte aan vetten) tegen te gaan.
Dierlijke producten en volle granen zijn ook goede bronnen van selenium omdat het producten zijn die geproduceerd worden in streken waar de grond rijk is aan dit mineraal.
Vissen en schaaldieren bevatten eveneens grote hoeveelheden aan selenium.