Extra
Artikels
-
Lees meer
25
julVoeding en lichaamsbeweging: tips & tricks
"Eten alleen is niet voldoende, je moet ook bewegen” (Hippocrates, 400 v.Chr.). Geen enkel geneesmiddel dat momenteel in gebruik is of dat later zou... -
Lees meer
07
janOsteoporose: praktische aanbevelingen voor botgezondheid
Osteoporose is een aandoening waarbij de botdichtheid afneemt, wat leidt tot een verhoogd risico op fracturen. Een gezonde levensstijl is essentieel... -
Lees meer
25
mrtIJzer, een onmisbaar element voor ons gezondheids‐ kapitaal
IJzer is te vinden in de aardkorst, in planten, in de meeste voedingsmiddelen en in dierlijke producten, behalve in melkproducten. Het zit ook in ons... -
Lees meer
20
mrtL-glutamine, multifunctioneel aminozuur
L-glutamine is het aminozuur dat het meest voorkomt in het menselijk lichaam. Het is geen essentieel aminozuur: onze cellen kunnen in bepaalde... -
Lees meer
28
mrtVersterk uw immuunsysteem met de juiste voedingssupplementen
Het is geen geheim dat ons immuunsysteem uiterst complex is en dat onze middelen om het te versterken slechts heel beperkt zijn voor het hele scala... -
Lees meer
14
novSlaap: een levensbehoefte
Het is nu een algemeen erkend feit: goed slapen is essentieel voor onze gezondheid (inclusief cardiovasculaire gezondheid), ons welzijn en ons... -
Lees meer
26
julDe huid: een orgaan op zich dat moet worden beschermd.
Een zwaar orgaan in elke zin van het woord De huid is het grootste en zwaarste multifunctionele orgaan van ons lichaam. Bij een volwassene weegt ze... -
Lees meer
23
junHomocysteïne, methyleringscyclus en daarmee samenhangende aandoeningen
Methylering is een weinig bekend proces, dat echter essentieel is om gezond te blijven. Methylering is een chemische reactie waarbij een methylgroep... -
Lees meer
04
mrtL-carnosine onthult zijn geheimen…
De eigenschappen van L-carnosine worden steeds meer in kaart gebracht. Het zou beschermen tegen ischemie, complicaties van diabetes... -
Lees meer
17
janSelenium, in de juiste dosis...
Selenium is een metalloïde dat in 1817 werd ontdekt door de Zweedse chemicus Berzelius. Dit sporenelement is essentieel, maar het mag niet te veel... -
Lees meer
27
novBelang van de combinatie van verschillende soorten omega-vetzuren
Omega-vetzuren zijn voedzaam, natuurlijk en essentieel voor het goed functioneren van het lichaam. Tijdens hun transformatie produceren omega 3-... -
Lees meer
27
novPreventie van osteoporose en cardiovasculaire gezondheid: is er een verband?
Met een prevalentie van 45% bij vrouwen en 25% bij mannen treft osteoporose vandaag 75 miljoen mensen in Europa, Japan en de Verenigde Staten... -
Lees meer
27
novZink en immuniteit
Een essentieel oligo-element dat bijdraagt tot meer dan 300 biochemische reacties in ons organisme. Een element waarvan de optimalisatie van... -
Lees meer
21
novCandida albicans: de ziekte van de eeuw?
Candida albicans maakt deel uit van ons organisme. Het is aanwezig op onze huid, op onze slijmvliezen, in onze darmen. Deze gist leeft in symbiose... -
Lees meer
29
oktCovid-19 weegt door bij obesitaspatiënten
Uit een studie van het CHU de Lille blijkt dat zwaarlijvige patiënten zeven keer meer kans hebben om aan een beademingsapparaat terecht te komen... -
Lees meer
05
meiVoorzorgsmaatregelen COVID-19
Beste patiënt, Gelieve rekening te houden met volgende voorzorgsmaatregelen tijdens uw consultatie bij Medical Diet Center: - Gelieve het uur van... -
Lees meer
17
decUw gezondheidskapitaal hangt af van de toestand van uw mitochondriën
Een mitochondrion is van oorsprong een prototypische bacterie die we hebben overgenomen. We hebben er een paar miljoen van die op celniveau in... -
Lees meer
17
decVitamine D, een pleiotroop hormoon
Eerst en vooral is de term vitamine D niet correct. Een vitamine (vitale amine) is per definitie een stof die het lichaam nodig heeft voor een normale... -
Lees meer
17
decVoeding, een wapen tegen ontsteking
De ontstekingsreactie speelt mee bij tal van chronische aandoeningen en ook bij het verouderingsproces. Ingrijpen bij het ontstekingsproces moet een... -
Lees meer
25
novHet co-enzyme Q10
Het co-enzyme Q10 is een vetoplosbare vitamine die we o.a. in onze voeding terugvinden. Ze kan echter evengoed op natuurlijke wijze door ons... -
Lees meer
19
novSlokdarmontsteking of oesofagitis
Wat is een slokdarmontsteking? Bij een slokdarmontsteking is het slijmvlies van de slokdarm ontstoken. Het kan ontstaan door een schimmelinfectie... -
Lees meer
21
decStress en vermoeidheid
Stress en vermoeidheid, wat valt er aan te doen? Veel mensen kampen tegenwoordig met stress, vermoeidheid en weinig energie. Meer en meer... -
Lees meer
02
novGefermenteerde voeding
Gefermenteerde producten en gezondheid Doorheen de jaren is er veel interesse ontstaan voor gefermenteerde producten die levende... -
Lees meer
12
julCafeïne en het hart
Cafeïne: goed voor het hart? Uit vroegere studies is reeds aangetoond dat cafeïne het risico op hartaandoeningen, vooral bij ouderen, doet dalen. De... -
Lees meer
06
julVoeding en hersenen
Volgens Hippocrates oefenen de hersenen de grootste kracht uit op de mens. Het menselijk brein van een volwassen persoon bevat meer dan 100... -
Lees meer
29
junSuiker en kanker
Voeding rijk aan suikers is een indirecte factor bij het ontstaan van kanker. Meerbepaald door het ontstaan van insulineresistentie, wat grotendeels te... -
Lees meer
15
mrtMagnesium
Magnesium is essentieel voor tal van functies van het organisme. Het wordt veelal gelinkt met het zenuwstelsel en de spieren. Ook om vermoeidheid... -
Lees meer
14
mrtDe schildklier
De schildklier is een klier die bestaat uit twee lobben die aan weerszijden van de luchtpijp gelegen is. De schildklier weegt zo’n 15-25 gram en is een... -
Lees meer
14
mrtMitochondriën
Uw gezondheid hangt af van de staat van uw mitochondriënMitochondriën zijn oorspronkelijk voorouderlijke bacteriën die we hebben opgenomen. Men... -
Lees meer
09
febProfiel van de neurotransmitters
Te lage productie van dopamineSymptomen - Algemene en cognitieve vertraging - Vermoeidheid - Geheugenproblemen - Concentratiestoornissen -... -
Lees meer
08
febIntolerantie voor ei
Vermijd elk product met volgende vermeldingen - Ei - Eiwit - Eigeel - Ei-eiwit - Dierlijk eiwit - Geproteïneerd bindmiddel - Ovalbumine - Ovotransferrine -... -
Lees meer
08
febIntolerantie voor gluten
Vermijd elk product met volgende vermeldingen - Gluten - Gliadine - Rogge - Gerst - Haver - Tarwe - Spelt Opgelet De Intolerantie aan gluten waarover... -
Lees meer
08
febIntolerantie voor melk
Vermijd elk product met volgende vermeldingen - Caseïne - Alpha-lactalbumine - Beta-lactoglobuline - Melkeiwitten Lees de etiketten regelmatig, want... -
Lees meer
08
febIntolerantie voor tarwe
Vermijd elk product met volgende vermeldingen - Tarwe - Bulghur - Kamut - Griesmeel OPGELET De intolerantie aan tarwe waarover wij hier spreken... -
Lees meer
07
febCandida
Wat is het? De Candida is een schimmel, die van nature en in kleine mate aanwezig is in onze darmen. De Candida leeft in harmonie met de bacteriën... -
Lees meer
07
febVetzuren
1. DE VERZADIGDE VETZUREN (oranje blokken) Myristinezuur Myristinezuur is een verzadigd vetzuur dat voornamelijk terug te vinden is in voeding die... -
Lees meer
21
meiPolyfenolen en flavonoïden
Onderzoek naar polyfenolen en flavonoïden heeft de laatste jaren een snelle evolutie gekend. Het zijn de meest voorkomende antioxidanten in ons... -
Lees meer
21
aprAntioxidanten
Gezondheid is een toestand van welbevinden op fysisch, mentaal en sociaal vlak en is niet enkel gebaseerd op de afwezigheid van ziektes of kwalen... -
Lees meer
21
aprCarnitine
Carnitine is een proteïne dat is opgebouwd uit lysine en methionine (2 aminozuren). Zijn oorsprong is voor 75% dierlijk (carnos = vlees) en 25 % maakt... -
Lees meer
21
aprCarotenoïden
Hoewel er meer dan 600 carotenoïden bestaan, zijn er slechts enkelen in een degelijke hoeveelheid aanwezig in het bloed en de menselijke weefsels... -
Lees meer
21
aprCoenzyme Q10
Q10 is tevens aanwezig in het complex dat gecreëerd is door dokter Carchon. Ondanks zijn naam zou vermoeden, is coenzyme Q10 wel degelijk een... -
Lees meer
21
aprDe rol van voeding
De mismatch tussen onze genen en onze omgeving, vindt zijn oorsprong in de grote ontwikkeling van auto-immuunziektes, allergieën, kankers en... -
Lees meer
21
aprDepressie
- Voelt u zich minder gemotiveerd? - Toont u minder interesse voor uw bezigheden? - Heeft u de neiging om op jezelf te willen zijn? - Voelt u zich... -
Lees meer
21
aprHet rusteloze-benen-syndroom
Herkent u onderstaande symptomen? - Genoodzaakt om de benen te bewegen, vaak samengaand met en veroorzaakt door een vervelend gevoel in... -
Lees meer
21
aprHomocysteïne
Homocysteïne is een functionele maatstaf voor reacties die onmisbaar zijn in ons leven: de methylatiereacties. Het is een afvalproduct van het... -
Lees meer
21
aprIjzer
Een ijzertekort is de meest voorkomende aandoening in de wereld, die wel miljarden individuen treft. Interessant denkt u? De aardkorst bestaat voor... -
Lees meer
21
aprKoper
Koper activeert het metabolisme, beschermt het organisme tegen infecties en bezit ontstekingsremmende eigenschappen. Zowel een teveel als een... -
Lees meer
21
aprKurkuma Longa
Curcuma wordt niet enkel gebruikt als kruid, maar ook als helende plant. Het is een bestanddeel van curry en een van zijn actieve bestanddelen, nl... -
Lees meer
21
aprKwaliteit van voedingsmiddelen
Lijkt dat voor u iets evident? En toch.... de beschaving van de laatste decennia is zich niet meer bewust van het nutritioneel belang van een... -
Lees meer
21
aprMembraanpermeabiliteit
Wist u dat uw hersenen de bescheiden oppervlakte van 2500m² beslaan met membranen? Wist u dat uw hersenen niets anders zijn dan een grote... -
Lees meer
21
aprPsoriasis
Psoriasis is een chronische huidziekte die voorkomt bij 3% van de wereldbevolking. De term komt van het Grieks en betekent 'jeuk'. De huid is vettig en... -
Lees meer
21
aprSelenium
Zoals alle andere oligo-elementen heeft ook selenium een belangrijke sleutelrol in ons organisme. Zowel een tekort als een teveel heeft zijn gevolgen... -
Lees meer
21
aprSlaap
De meeste mensen hebben een tekort een L-tryptofaan, een essentieel aminozuur (= ons lichaam kan dit zelf niet aanmaken), dat spijtig genoeg... -
Lees meer
21
aprVitamine C
Vitamine C is de ster onder de vitamines. Zijn werking bestaat uit toxische stoffen te neutraliseren, door zichzelf te oxideren. Vitamine C oxideert aan... -
Lees meer
21
aprVitamine D
Vitamine D (of calciferol) is het enige vitamine dat we kunnen aanmaken door de zon. Het komt voornamelijk voor in vette vis, kalfslever, eieren en in... -
Lees meer
21
aprZink
Zowel een teveel als een tekort aan zink hebben een grote invloed op ons immuunsysteem. Zink is een cofactor van meer dan 300 biochemische... -
Lees meer
21
mrtVitamine E
Vitamine E is een vetoplosbare antioxidant dat wordt opgenomen in de dunne darm. Deze antioxidant biedt een eerste bescherming van de... -
Lees meer
30
novOns gezondheidskapitaal
Wist u dat de vooruitzichten voor ons toekomstig gezondheidskapitaal in onze huidige wereld over het algemeen zeer somber zijn? Het volstaat om te...