De nutribalans

Een gezonde voeding is één van de belangrijkste voorwaarden voor een goede gezondheid!

De nutribalans : een toegankelijke investering in uw gezondheid! Een nutribalans wordt voorgesteld aan iedereen die belang hecht aan zijn gezondheid. Kinderen, tieners, volwassenen, vrouwen met het oog op een zwangerschap, senioren, … iedereen heeft belang bij de antwoorden die de nutribalans biedt. De patiënt wint op elk gebied! Een optimale balans onderstreep dat men de goede eetgewoonten moet verder zetten. Afwijkingen, die de gezondheid kunnen schaden, laten toe de voedingsgewoonten bij te sturen en maatregelen te treffen om de kans op futloosheid of ziekten tegen gaan!

Wat is een nutribalans?

Het betreft een grondige bloed- en urineanalyse. De nutribalans evalueert de frequentst gestoorde parameters bij diverse gezondheidsproblemen. Alsook de parameters die het snelst veranderen in onze gemeenschap.

1° Vetzurenprofiel
2° Homocysteïne
3° Kenmerken van oxydatieve stress
4° Vitaminen, mineralen en oligo-elementen
5° Antilichamen tegen voedingsbestanddelen (IgG’s)
6° Analyse van de neurotransmitters (basismoleculen voor de vorming van onze welzijnshormonen)
7° Nog niet overtuigd van een nutribalans? Lees dit aandachtig

Waarom een nutribalans laten opmaken?

Omdat onze gezondheid zeer kostbaar is en het bewezen is dat voeding hierin een doorslaggevende rol speelt.

"Laat uw geneesmiddel uw voeding zijn en uw voeding uw geneesmiddel".
Verklaard in de 5de eeuw VC door Hippocrates, vader van de Westerse geneeskunde.


1° Vetzurenprofiel

Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen. Alle cellen worden begrensd door een membraan van verschillende soorten vetten. Als er een onevenwicht bestaat tussen deze verschillende soorten vetten zal het membraan stijf worden en zal de informatie van de ene cel naar de andere moeilijk kunnen “doorgestuurd” worden.
Het vetzuurprofiel vertelt ons iets over de fundamentele werking van ons lichaam.

De volgende vetzuren zullen in de bloedafname bepaald worden:

- Verzadigd
- Mono-onverzadigd
- Transvetzuur
- Poly-onverzadigde Omega 3
- Poly-onverzadigde Omega 6

De vetten zijn niet enkel de opslagplaats van energiereserves van het organisme. Ze spelen ook een belangrijke rol in onze gezondheid. De poly-onverzadigde vetzuren houden bijvoorbeeld ontstekingen, immuniteit, de bloedstolling, … onder controle.

De vetzuren omega 3 en omega 6 zijn onmisbaar voor het optimaal functioneren van het organisme.

Teveel aan omega 6 kan ontstekingen opwekken (= de ‘oorlog’ omega’s)

Vetzuren omega 3 zijn heel goed tegen vermoeidheid, depressie, enz. .. ze zijn ontstekingsremmers (= de omega’s van de ‘vrede’)

^^^ NAAR BOVEN


2° Homocysteïne

Homocysteïne is een functionele maatstaf van (organisch chemische) reacties die onontbeerlijk zijn in ons leven: de methylatie reacties. Het is een intermediair product van het organisme, schadelijk wanneer het zich ophoopt (in de lever).

Deze reacties fungeren in de controle van onze genactiviteiten, bij verschillende soorten van deïntoxicatie, in de synthese van melatonine (hormoon dat noodzakelijk is voor een goede slaapkwaliteit), carnitine, DNA,…

Homocysteïne is een intermediair metaboliet waarvan het gehalte te hoog kan worden door een tekort aan vitamine B9, en in mindere mate aan vitamine B6 en B12.

Hyperhomocysteïnemie ( een verhoogde waarde van het aminozuur homocysteïne in het bloed) is schadelijk voor de endotheliale cellen en de neuronen (zenuwcellen) en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten (x5), depressies, meervoudige miskramen, endocriene stoornissen, kankers, …

Het is een betrouwbare indicator in de voedingsstatuten welke het risico op vele ziekten kan voorspellen. Nemen we het voorbeeld van een tiener met een hoog homocysteïne gehalte (bv. 15). Dit verklaart een overbelaste lever met als gevolg een vermoeid kind met concentratiestoornissen.

Het is eveneens bewezen dat een juist homocysteïnegehalte een goede nachtrust bevordert. Zou men niet beter het homocysteïngehalte controleren in plaats van slaapmiddelen te slikken?

Dit schema geeft de invloed van homocysteïne op de gezondheid weer:

Bilans

^^^ NAAR BOVEN


3° Kenmerken van Oxidatieve stress

- 8-Hydroxyguanosine Urinaire
- Antilichaam anti-LDL oxidatief

Oxidatieve stress vertegenwoordigt de moleculaire agressie die het gevaarlijkst is voor onze cellen. De vrije radicalen vallen al onze moleculen aan : proteïnen, vetzuren, DNA, …

Oxidatieve stress wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak van het vroegtijdige verouderingsproces en degeneratieve ziekten (dit zijn ziekten die optreden door slijtage- en verouderingsverschijnselen van het lichaam).

Het is de oxidatie van de LDL die verantwoordelijk is voor het de eerste stap van het degeneratieve proces van atheromatose (vetachtige verharding) van het bloedvat Al te dikwijls zijn er LDL-cholesterolwaarden in het bloed aanwezig, maar het is voornamelijk de geoxideerde LDL die belangrijk is!

^^^ NAAR BOVEN


4° Vitaminen, mineralen en oligo-elementen

Koper :

Een teveel en een tekort aan koper veroorzaken een oxidatieve stress. Koper activeert het metabolisme, beschermt het organisme tegen infectie en bezit ontstekingsremmende eigenschappen.

Een teveel aan koper werkt angiogenese in de hand, dit proces speelt een sleutelrol bij ontsteking en ontwikkeling van kankers. Het merendeel van de vrouwen die de anticonceptiepil slikken, verhogen het kopergehalte in het bloed. Vermoeidheid en kortademigheid kunnen een teken zijn van tekort aan koper, maar opgepast, want de symptomen van een teveel aan koper kunnen identiek dezelfde zijn!

Koper komt het rijkst voor in lever, schelpdieren, volkoren granen, chocolade, noten, gedroogde groenten, peulvruchten en groene groenten. De anticonceptiepil en de hormonale substitutietherapie verhogen de reserves, evenals de consumptie van rood vlees en alcoholbevattende dranken.


Zink :

Een teveel en een tekort aan zink heeft een grote invloed op ons immuunsysteem. Zink is een cofactor van meer dan 300 biochemische reacties van ons organisme. Zink komt tevens tussen op niveau van de groei bij kinderen, haaruitval, ontgiften van de lever, immuniteit (bv. Verkoudheid, angina,…) enz.

Men schat dat 95% van de bevolking een tekort aan zink heeft. Men zou kunnen de inname van antibiotica verminderen door het bloedgehalte te controleren. Bij een tekort kan een inname gedurende 3 tot 6 maanden voldoende zijn om de immuniteit terug op te bouwen en bijgevolg zal het aantal infecties en de duur ervan dalen.

Men vindt zink in het merendeel van de dierlijke en plantaardige voedingsstoffen, maar de belangrijkste bron zijn de eiwitrijke voedingswaren zoals vlees, vis, zeevruchten en eieren.

In de ontwikkelingslanden waar weinig mensen deze voeding consumeren of bij vegetariërs wordt zink aangebracht via granen en groenten.


Selenium :

Zoals alle andere oligo-elementen heeft ook Selenium een belangrijk sleutelrol in ons organisme. Zowel een tekort als een teveel heeft zijn gevolgen. Neem dan ook nooit selenium in zonder uw juiste bloedwaarden te kennen.

Op intracellulair gebied heeft selenium een antioxidatief vermogen omdat het het lichaam toestaat glutathion-peroxidase te produceren. Dit enzyme werkt samen met vitamine E om de cellulaire membranen te beschermen tegen de oxidatie veroorzaakt door vrije radicalen.

Bij een teveel werken deze laatste vervroegde veroudering in de hand en kunnen sommige types van kankers, hart- en vaatziekten en de vorming van cataract veroorzaken.

Selenium speelt ook een belangrijke rol in de werking van het immuunsysteem en van de schildklier.

De hoeveelheid selenium aanwezig in granen en groenten is direct afhankelijk van de hoeveelheid van deze oligo-elementen in de grond waar ze zijn gekweekt. Ook de aanwezigheid van selenium in dierlijke voedingswaren is afhankelijk van de waarden die zich in het voedsel bevinden dat het dier te eten heeft gekregen.

De winnaar op elk gebied wat selenium betreft is de Braziliaanse noot: één enkele noot levert de aangewezen dagelijkse behoefte aan selenium en 4 noten leveren een therapeutische dosis met betrekking tot kankerpreventie.

Daarenboven bevat deze noot een aanzienbare hoeveelheid aan vitamine E welke de antioxidatieve activiteit van het selenium nog verhoogt. Het is aanbevolen om de noten te eten die hun bruine schil (omhulsel) nog hebben, om het ranzig worden (wat te wijten is aan hun hoog gehalte aan vetten) tegen te gaan : het is beter om ze zelf voorzichtig te pellen of ze in kleine hoeveelheden in een supermarkt te kopen waar de verkoop goed draait en er dus regelmatig verse producten zijn. Men kan ze bewaren in de diepvriezer.

De dierlijke producten en de volle granen zijn goede bronnen van selenium omdat ze geproduceerd worden in de streken waar de grond rijk is aan mineralen. Vissen en schaaldieren bevatten eveneens grote hoeveelheden aan selenium.


Coënzyme Q10 :

Coënzyme Q10 (CoQ10), familie van de vitamine K door zijn chemische structuur, is ook een antioxidant. Dit wil zeggen dat ze het organisme beschermt tegen schade veroorzaakt door de vrije radicalen (oxidatieve stress). Dit coënzyme, welke tewerk gaat als een vitamine in het lichaam, activeert de productie van energie op cellulair gebied. Alle psychologische processen die een energetische kracht vergen hebben nood aan CoQ10. Deze coënzyme is trouwens aanwezig in heel het organisme, voornamelijk in het hart, in het slijmvlies van het tandvlees en de maag, in de weefsels van alle organen die een rol spelen in het immuunsysteem, in de lever, de nieren en de prostaat. Vandaar zijn andere naam "Ubiquinone" (dewelke dezelfde etymologie heeft als het woord "ubiquité" wat "alomtegenwoordig" betekent).

Omdat het lichaam zelf in staat is CoQ10 aan te maken op basis van zijn behoeften, wordt het niet als een essentieel voedingssupplement aanzien. Men heeft ook vastgesteld dat, hoe ouder men wordt, hoe minder CoQ10 het organisme produceert. Daarenboven heeft men ook geconstateerd dat personen die lijden aan bepaalde ziektes (kanker, parodontopathie, verhoogde bloeddruk, hartproblemen, hart- en vaatziekten, spierziekten, neuromusculaire ziekte, virale infecties of microbische ziekten, enz.) over het algemeen een laag gehalte aan CoQ10 bezitten. Personen die statines (een cholesterolverlagend medicijn) nemen blokkeren de productie van het coenzyme Q10 door het lichaam. Theoretisch gezien is het organisme in staat CoQ10 aan te maken, het welke hij nodig heeft. En bijgevolg vertegenwoordigen de hoeveelheden CoQ10 die aangebracht worden door voeding, een zeer geringe hoeveelheid in het organisme.

Dierlijke organen bevatten een bron van CoQ10. We vinden ze ook, in mindere mate, in volle granen, in noten en hazelnootjes, sardines, spinazie, plantaardige olieën, algen, sesam en groenten.


IJzer :

De aardkorst bestaat voor een groot deel uit ijzer. Het menselijk lichaam bevat ongeveer 3 à 4 gram ijzer. Het is vooral aanwezig in de hemoglobine (het rode pigment van de rode bloedlichaampjes) die ervoor zorgt dat zuurstof getransporteerd wordt. We vinden het terug in het merendeel van de voedingsstoffen, groene groenten, vlees, schaaldieren, … In melkproducten echter is weinig ijzer terug te vinden. In onderstaande tabel vindt men een overzicht weer van bepaalde voedingsmiddelen waarin met veel ijzer kan terug vinden.

IJzerbiobeschikbaarheid :

Goede beschikbaarheid:
Vlees, vis, gevogelte, broccoli, bloemkool, pompoen, tomaten, citrusvruchten

Matige ijzerbeschikbaarheid:
Aardappelen, wortelen, ananas, bloem (zonder zemelen)

Slechte ijzerbeschikbaarheid:
Rijst, meel met zemelen, appelen, bananen, peren, rabarber, spinazie, noten, amandelen, eieren

Voedingsmiddelen die een grote ijzeraanbreng hebben :Opmerking :
zoals u uit deze lijst kan opmaken is orgaanvlees een goede bron van ijzer. Toch wordt het gebruik ervan best beperkt! Gezien de huidige "vervuiling" bevatten deze vleessoorten grote hoeveelheden hormonen, antibiotica's en lood (dit wordt niet door ons lichaam verwijderd en stapelt zich dus op gedurende het leven).Orgaanafval is dus niet de eerste bron van ijzer, zelfs indien men aan anemie lijdt!

De dagelijkse behoeften aan ijzer zijn 8mg voor mannen en 18mg voor vrouwen. Het dieet Gezonde Voeding brengt gemiddeld 10 tot 20mg ijzer per dag aan. Ijzer bestaat uit een ijzervorm die niet absorbeerbaar is ( ijzer+++) en moet een transformatie ondergaan (tot een ijzer++ ) om geabsorbeerd te kunnen worden. En hier eindigt het verhaal van Popeye met zijn legendarische doos spinazie … In werkelijkheid kan het ijzer dat voorkomt in groenten (non-heem-ijzer) enkel geabsorbeerd worden na transformatie tot een gehalte van 2 à 10%. Deze absorptie dient bovendien te gebeuren in een zure omgeving (dus de zuurtegraad van de maag is belangrijk voor het absorberen van ijzer uit groenten). Bijgevolg absorberen mensen die medicatie nemen tegen maagzuur praktisch geen non-heem-ijzer.

Het ijzer dat voorkomt in rood vlees en zwarte pensen (het zogenaamde heem-ijzer) wordt daarentegen heel goed opgenomen : 40% absorptievermogen! Bovendien is een zure omgeving niet nodig!

Wanneer je ijzersupplementen neemt is het aanbevolen deze in te nemen samen met bijvoorbeeld een kiwi, sinaasappel, spinazie, enz die veel vitamine C bevatten.

Bij een tekort aan ijzer denken we vooral aan bloedarmoede, vermoeidheid, … Maar het gaat veel verder dan dat! Maar hoe kan je nu weten of je ijzertekort hebt? Ferritine (de waarde die terug te vinden is in het bloed) is de beste maatstaf voor ijzertekort (minder dan 50 ng/ml ) op voorwaarde dat er geen sprake is van een ontstekingsparameter (ferritine zal in dit geval verkeerdelijke waarden weergeven die de maximale overschrijden). Het circulerende ijzer zou rond de 100 ng/mll (geoptimaliseerde waarde) moeten liggen.

Maar wat zijn de gevolgen van een ijzertekort (een ferritine gehalte dat lager is dan 50 ng/ml)?

1. Er wordt minder zuurstof getransporteerd door onze rode bloedlichamen, met als gevolg vermoeidheid.
2. lever detoxificatie (de lever zorgt voor de afscheiding van de afvalstoffen uit het lichaam) die minder efficiënt verloopt, met als gevolg zware vermoeidheid, migraine, spierpijnen, hypergevoeligheid aan koffie en alcohol, slaapstoornissen, zwakke stressbestendigheid, enz…
3. Hyperlipidemie en lipogenese: de vetmassa van de patiënt verhoogt veel te snel!
4. Depressie, gedragsproblemen, geheugenstoornissen op regelmatige basis
5. Bij kinderen : concentratieproblemen (snel afgeleid)
6. Slaapstoornissen
7. Verhoogd risico op trombose
8. Oxidatie van het lichaam (het tekort en teveel aan ijzer veroorzaakt oxidatie) => celveroudering!
9. Uitbreiding van virussen: men is vlugger ziek

Maar wat zijn de gevolgen van een teveel aan ijzer (een te hoog ferritine gehalte zonder dat er sprake is van een ontstekingsparameter)?

1. Oxidatie van het lichaam met een snelle veroudering tot gevolg! Extreem gevaarlijk!
2. Stimulatie van de groei en de ontwikkeling van tumorcellen (kanker)
3. Hemochromatose is de meest voorkomende erfelijke ziekte waarbij men meer ijzer uit de voeding opneemt dan het lichaam nodig heeft. Dit heeft een versnelde destructie van de lever (opslagplaats van ijzer) tot gevolg en draagt bij tot cirrose (degeneratie van de lever)

Normaal gezien regulariseert de aanbevolen hoeveelheid ijzer zichzelf door de absorptie van de ingewanden, maar dan moet de staat van het darmslijmvlies nog in orde zijn! Wanneer je dus geen ijzer absorbeert, laat dan zeker je darmslijmvlies controleren (door gerichte bloedafname: onderzoek en opsporing van een eventueel leaky gut syndroom). Zonder correcte absorptie, geen goede gezondheid!

Maar hoe verliezen we ijzer?

Ijzer is praktisch één van de enige oligo-elementen die stockeren. Spijtig voor de mannen! Want dat is één van de redenen waarom vrouwen langer leven.En niet vergeten dat de meeste mannen eten meer vlees dus meer ijzer … Door de menstruatie en minder hoeveelheid vlees eten gaan de vrouwen een overvloed aan ijzer tegen.

Denken we terug aan de oxidatie (de oorzaak hiervan ligt ondermeer aan een teveel aan ijzer), een gevaarlijke reactie van het lichaam (versnelde veroudering!). Ander verlies van ijzer kan onder andere veroorzaakt worden door chirurgische operaties, aambeien, bloeddonatie, zwangerschap, enz …

Ijzertekort is geen ziekte, maar een symptoom !! Dit kan ten allen tijde bestreden worden!


Vitamine D :

Vitamine D (of calciferol), die zowel een vitamine als een prohormoon is, is heel belangrijk voor de gezondheid van de beenderen en de tanden aangezien ze een essentiële rol speelt in het calciummetabolisme van het organisme.

Ze regelt het calciumgehalte in het bloed door de intestinale absorptie van dit mineraal te verbeteren door de eliminatie door de urine te verminderen. Vitamine D komt ook tussen bij het ter beschikking stellen en opnemen van calcium door de beenderen volgens de behoefte van het organisme.

'Calciferol', een van de andere benamingen van vitamine D, komt van het Latijn en betekent 'die het calcium draagt'.

Vitamine D bestaat uit een geheel van vetoplosbare substanties (oplosbaar in vet) die men soms provitamine D noemt: ergocalciferol (D2 – plantaardige vorm), cholecalciferol (D3 – dierlijke vorm), enz.

In de praktijk vormt het organisme deze provitamines gedeeltelijk om in calcitriol (onder hormonale vorm), de samenstelling die de meerderheid van de heilzame effecten veroorzaakt.

Bovendien kan ons lichaam onmiddellijk vitamine D synthetiseren door de huid, wat verklaart waarom men het niet strikt of enkel kan beschouwen als vitamine. Door het effect van de ultravioletstralen van de zon, produceert het lichaam cholecalciferol die getransporteerd en gemetaboliseerd zal worden door de lever tot 25-hydroxycholecalciferol, en vervolgens het in de nieren zijn actieve vorm van 1,25 dihydroxycholecalciferol zal aannemen. Om deze reden noemt men vitamine D vaak de 'zonnevitamine'.

Men heeft ze ook 'vitamine antirachitique' genoemd omdat deze groeiziekte veroorzaakt wordt door een gebrek aan calciferol.


Preventie van osteoporose :

Meerdere onderzoeksresultaten bewijzen de efficiëntie van het verband tussen vitamine D en calcium om osteoporose te voorkomen en zijn voortgang te vertragen bij personen ouder dan 50 jaar, namelijk de vrouwen in de post-menopauze. Dit manifesteert zich door een verhoging van de mineraaldensiteit van de beenderen, vaak vergezeld met een verlaging van het breukrisico. Studies hebben duidelijk aangetoond dat, om efficiënt te zijn, het calciumsupplement moet vergezeld zijn met vitamine D.

Preventie van kanker :

Meerdere studies in vitro en in vivo tonen aan dat het calciferol de groei van kwaadaardige cellen van colonkanker kan inhiberen. Naast de bijdrage van de vorming en permanente vernieuwing van de botstructuur, blijkt dat de actieve vorm van vitamine D de kankercellen aanzet tot een specifieke rol in functie van het organisme (de cellulaire differentiatie) in plaats van dat de kankercellen zich chaotisch zouden vermenigvuldigen. Dit betekent dat calciferol een rol speelt in de « opvoeding » van kankercellen.

Vit D is eveneens anti-angiogeen. Dit wil zeggen dat vitamine D de ontwikkeling van de bloedvaten van een kankergezwel dichtschroeit. Vitamine D bezit daarnaast de capaciteit ontstekingsremmend en "demortaliserend" op te treden tegen kankercellen. Kankercellen zijn dan ook onsterfelijk en vitamine D maakt deze sterfelijk, waardoor deze slechts tijdelijk kunnen overleven.

Een laatste studie (juli 2009) wijst op de impact van vitamine D ter preventie van kanker. Door niveaus tussen 40 en 60 ng/ml (100-150 nmol/L) te handhaven zou men jaarlijks 49.000 gevallen van colorectale kanker en 58.000 van borstkanker kunnen vermijden.

Vitamine D ter preventie van kanker: Globaal perspectief
Cedric F. Garland, Dr PH, FACE, Edward D. Gorham, MPH, PhD, Sharif B. Mohr, MPHab, Frank C. Garland, PhD Epidemiol. 2009 Jul ;19(7) :468-83

Doel:
Een hoger serumlevel van de belangrijkste circulerende vorm van vitamine D, 25-hydroxyvitamine D (25(OH)D), wordt in relatie gebracht met een daling in het voorkomen van colon-, borst-, ovarium-, renale -, poancreas-, prostaatkanker en andere kankers.

Methode:
Epidemiologische bevindingen gecombineerd met nieuwe ontdekte mechanismen, stellen een nieuw model voor van kankeretiologie dat rekening houdt met de rol van 25(OH)D en calcium. De zeven fasen bestaan uit; disjunctie, initiatie, natuurlijke selectie, overmatige groei, metastase, evolutie en transitie (DINOMIT). Vit D metabolieten gaan de disjunctie van de cellen tegen en is bevorderlijk voor de andere fasen.

Resultaten/conclusie:
Het staat vast dat een verhoging van het gehalte aan 25(OH)D gehalte tot 40-60 ng/ml (100-150 nmol/L) jaarlijks 58.000 nieuwe gevallen van borstkanker, 49.000 nieuwe gevallen van colorectale kanker en 3/4de dodelijke gevallen ten gevolge van deze ziekten in de Verenigde Staten en Canada zou voorkomen. Dit, gebaseerd op observationele studies in combinatie met een gerandomiseerde proef. Men verwacht dat zulke innamen ook de case-fatality waarde met de helft zou doen dalen voor patiënten met borstkanker, colorectale kanker of prostaatkanker. Er bestaan geen enkele risico's bij het innemen van 2000 IU vitamine D3 per dag of bij een serumlevel van 40 tot 60 ng/ml voor 25(OH)D. Het is tijd om nationale corrigerende acties te ondernemen om de inname van vitamine D en calcium te verhogen.

Voedingsbronnen van vit D:

Voedingsmidel Porties Vitamine D
Zalm (gegrild-gepocheerd)
Tonijn (natuur-gegrild)
Oester (natuur-gestoomd)
Haring (gemarineerd)
Shiitake champignons (droog)
Zalm (gerookt)
Forel (gegrild)
Paling (gegrild)
Heilbot (natuur-gegrild)
Haring (natuur-gerookt)
Eigeel
Snoek (gegrild)
Koemelk (0-3%vg)
Sojamelk, verrijkt
Rijstmelk, verrijkt
Schol of tong (gegrild)
Sardine
Lever van het rund
Zwitsere kaas (emmental)
100 g
100 g
100 g
100 g
10 champ. (35g)
100 g
100 g
100 g
100 g
100 g
100 g
100 g
250 ml
250 ml
250 ml
100 g
100 g
100 g
50 g
15-26 µg
23 µg
8 µg à 20 µg
17 µg
15 µg
10 µg
5 µg à 7 µg
6 µg
5 µg
5 µg
4 µg
3 µg
1 µg à 3 µg
2 µg
2 µg
2 µg
2 µg
1 µg
1 µg

Zon en vitamine D :

Men is van mening dat blootstelling aan de zon 80 tot 90% van de vereiste vitamine D kan aanbrengen. Een blootstelling aan de zon van het gehele lichaam kan tot 250 µg (10 000 UI) aanbrengen. Een eenvoudige blootstelling (zonder zonnescherm) van de handen, de onderarmen en het gezicht gedurende 10 tot 15 minuten tussen 11u en 14u twee of drie keer per week zou voldoende zijn voor een volwassene met een goede gezondheid. Op deze manier kan het lichaam voldoende vitamine D opslagen en synthetiseren gedurende de herfstperiode van oktober tot april en te voldoen aan de winterbehoeften. Dit enkel op voorwaarde dat er voldoende voedingsmiddelen rijk aan vitamine D worden geconsumeerd.

Personen met een donkere huid, zij die voor 11h of na 14h en zij die onder de Noordelijke breedtegraden wonen, moeten zich blootstellen aan de zon om te voldoen aan hun vitamine D behoefte.

Houd rekening met het feit dat een langere blootstelling aan de zon huidkanker kan veroorzaken, vandaar dat deskundigen het gebruik van een zonnescherm en zonnebescherming aanraden van zodra men langer dan 20 minuten in de zon vertoeft.

^^^ NAAR BOVEN


5° Antilichamen tegen voedingsbestanddelen (IgG’s)

De aanwezigheid van antilichamen (IgG’s) tegen vreemde voedingsstoffen (antigenen), demonstreert enerzijds een onvolledige vertering van deze antigenen en anderzijds een inefficiëntie van de functie van de darmwand.

Deze antilichamen kunnen betrokken zijn bij pathologische reacties van allergische overgevoeligheden van type 2 en 4, die aan de basis liggen van enkele auto-immuunziekten en allergieën.

Wij analyseren dan ook essentieel de specifieke IgG’s gluten, melkproducten, eieren en zetmeel. Een intolerantie aan een bepaalde voedingsstof kan symptomen verklaren zoals darmklachten, opgeblazen gevoel, enz… Men moet zich eveneens de vraag stellen of er geen sprake kan zijn van eventuele darmpermeabiliteit (link naar leaky gut).

De nutribalans gebeurt op basis van een nuchter bloed- en urinestaal (tijdens het medisch consult). Een balans laten opmaken is essentieel wanneer u bezorgt bent over uw gezondheid. Het verschaft veel informatie betreffende uw gezondheid, wat te doen om deze te verbeteren en wat te doen om deze te behouden….

Spijtig genoeg vallen deze balansen onder de preventieve geneeskunde waardoor deze niet vergoed worden door de mutualiteit.

Heeft u vragen of wenst u meer informatie, praat er dan over met ons.

^^^ NAAR BOVEN


6° Analyse van de neurotransmitters

Gedragsstoornissen, humeurwisselingen, geheugenstoornissen en depressies kunnen bij zowel volwassenen, kinderen als bejaarden voor een groot deel voorkomen en zelfs opgelost worden door een gepersonaliseerde en aangepaste voeding. Onze gemoedstoestand is van cruciaal belang voor een optimale levenskwaliteit.

Een fysisch en mentaal welzijn door  een optimale werking van de neuronen en de hersenen. De 3 voornaamste neurotransmitters die invloed hebben op het gemoed, het gedrag en de cognitieve functies zijn dopamine, serotonine en noradrenaline. Een ontregeling in de productie van één van deze substanties kan symptomen als algemene vermoeidheid, agressiviteit, eetstoornissen, stress, geheugenproblemen, concentratiestoornissen, … veroorzaken.

Een nauwkeurige dosering van deze hormonen laat toe de ontregeling waar te nemen en kan bijgevolg het correcte advies bieden om de toestand te verbeteren.

De Nutribalans zullen plaats vinden in de dokterspraktijk. Anamnese (medische vragenlijst) zal uitgevoerd worden door een diëtist dit om te bepalen wat de mogelijke symptomen zijn en om te bepalen wat uw eetgewoonten zijn. Nadien zal de dokter een bloedafname doen. Een urineonderzoek is ook gepland. Voor deze kan u ofwel komen met een urinestaal rechtstreeks naar de dokterspraktijk dit is enkel geldig als uw afspraak voor 12 uur is. Zoniet zal u uw urinestaal de dag erop moeten binnenbrengen voor 12u.

Bloedafname voor neurotransmitters :

Verzamel de urine tijdens de nacht gedurende 12u.

Voorbeeld:
Als u om 7u opstaat, zal u beginnen om 19:00 uur. Om 19u, gaat u naar het toilet om uw blaas te ledigen. Vervolgens worden alle urine verzameld in één grote fles, de eerste ochtend urine inclusief. Bewaar deze fles in de koelkast en breng die dan tijdens uw afspraak mee.

^^^ NAAR BOVEN


7. Niet overtuigd van de nutribalans? Lees aandachtig deze tekst.

1. Waarom een nutribalans laten doen?

Sinds mijn 5 jaar droomde ik ervan dokter te worden, wat een fantastisch beroep! Ik behaalde mijn diploma en dacht mijn patiënten te kunnen helpen. Maar een echt keerpunt in mijn carrière kwam er toen ik functionele geneeskunde begon te studeren. Geneeskunde echt begrijpen, de oorsprong van symptomen achterhalen. Ik wijzigde categoriek mijn visie van voorheen: “een symptoom, een medicijn”. Nu interesseer ik me vooral in de reële afkomst van klachten en bovenal kan ik de gezondheid van mijn patiënten verbeteren, zonder secundaire effecten. In mijn ogen ben ik een “echte” dokter geworden, die gebruik maakt van logica in plaats van een compendium van medicijnen en secundaire effecten.

Toen ik het beroep van dokter begon uit te oefenen, kwamen er zelden auto-immune ziekten voor. Slechts occasioneel had iemand een chronische ziekte.

Twintig jaar later, is multiple sclerose, om er slechts één aan te halen, courant geworden.

Eczema en allergieën komen zelfs nog meer voor.

Men schat dat in 2020, 50% van de bevolking allergisch zal zijn.
Reeds ten tijde van Dokter Kousmine (1928), kwam zij tot de vaststelling dat de meerderheid van hedendaagse chronische ziekten indirect veroorzaakt worden door een progressief achteruitgaande voeding en een voeding verarmd aan essentiële voedingsstoffen.

Zij merkte eveneens op dat wanneer een verarmde voeding leidde tot gezondheidsproblemen, de terugkeer van een gezonde voeding zich onthulde als een therapeutisch wapen dat erg efficiënt bleek te zijn. Natuurlijk moet men beschikken over een darmstelsel met een correcte absorptiecapaciteit (cfr. hoofdstuk over leaky gut syndroom). Een beschadigde darm is de ‘wieg’ van chronische ziekten. Actueel vind 35% van de kankers hun oorsprong in een onevenwichtige voeding. Het is dus gemakkelijk te begrijpen dat voeding een primordiale rol speelt in het behoud van onze gezondheid.

2. Voeding en stress

De relatie die we met voeding hebben is instinctief- en gevoelsgebonden. De aantrekkingskracht voor sommige smaken kennen hun oorsprong in onze kindertijd. Het plezier van te tafelen zou een moment moeten zijn van ontspanning, van delen, van voldaanheid en van een hechtere band met de personen waarvan we houden. Wat blijft er hier nog van over? Nemen we genoeg tijd om te eten? Om te ontspannen tijdens dit zalige moment.

De moderne maatschappij is een maatschappij waar de integriteit van het individu vergeten wordt. Wie kan nog zeggen dat hij/zij leeft zonder stress, zonder druk te voelen van anderen, zonder tijdsdruk. Wie neemt nog regelmatig de tijd enkel en alleen voor ‘zichzelf’.

Deze stress wordt veelal over het hoofd gezien bij de ontwikkeling van vele ziekten (multiple sclerose, eczema, enz.)

Wanneer gaan we eindelijk beslissen om tijd te nemen voor onszelf? Is het nodig om aan elke patiënt te vragen eens te denken om te leven naast deze “gekke” wereld, om uiteindelijk te realiseren in welke spiraal hij/zij in verzeild geraakt is. Neem tijd om na te gaan hoe je je beter kan organiseren, geef prioriteit aan jezelf, zelf wanneer dit je onmogelijk lijkt.

Een anti-stress therapie zal bij sommige patiënten wel aan te raden zijn (zie  www.uwtherapeut.be).

3. Anti-oxidanten

De nutritherapie interesseert zich sinds lange tijd in het effect van anti-oxidanten op de optimale gezondheid.

Bijvoorbeeld vitamine C en zijn rol bij verkoudheden, de rol van vitamine E tegen de vorming van trombose (1e stadium), de rol bij de oxidatie van LDL (cholesterol), bij arteriosclerose, bij risicovermindering van coronaropathieën (bvb. : myocardinfarct).
Eveneens de rol van vitamine B3 (PP) bij daling van de cholesterol. Vitamine B3 verhoogt de HDL (goede cholesterol) met 40% en verlaagt de Lp(a) (cardiovasculaire risicofactor) en vermindert zo de risico’s op hartletsels met 39%.

De resultaten zouden nog spectaculairder zijn wanneer we vitamine B3 zouden associëren met het Mediterrane dieet (vette vis, anti-oxidanten, magnesium, enz.)

Spijtig genoeg vernietigde de komst van de moleculen, ‘statines’ genaamd, de toekomst van de vitamine B3, en dit ten gunste van de farmaceutische firma’s. Namelijk, vitamine B3 en een Mediterraans dieet kunnen geen onderwerp uitmaken van een brevet gezien hun “natuurlijke” aard.

U hoort me niet zeggen dat statines “nooit” goed zijn, want in de ergste gevallen moeten zij wel genomen worden. Hun rol bestaat er in de cholesterol te verminderen, maar het belangrijkste effect is de vermindering van het inflammatoire syndroom en de oxidatie.  Echter, voor een chronische behandeling zijn ze niet op hun plaats, tenzij dat de patiënt niet afgestemd is op gezonde voeding. Een evenwichtig en aangepast programma draagt meer bij dan het ‘braafjes’ slikken van deze medicatie.

Om zo veel mogelijk mensen statines te doen slikken, zijn de cholesterolwaarden en afgeleiden recent nog eens verlaagd, zodanig dat de meerderheid van de patiënten een te hoge cholesterol heeft. Dit om u te beschermen tegen hartrisico’s? Nee, zeker niet. In dat geval zou men u geleerd hebben op een evenwichtige manier te eten!

In de Mediterrane landen kunnen de cholesterolwaarden tot 400-450 mg bereiken, maar zij hebben goede subfracties (HDL, LDL, geoxideerde LDL,…). Zij hebben begrepen dat een goede voedingssuppletie en een aangepast menu meer effect zal hebben dan de inname van chemische moleculen.

Er word gezegd dat de LDL-cholesterol slechte cholesterol is. Dit is fout! Zijn oxidatie (geoxideerde LDL) is schadelijk. Vergeet niet dat het dankzij de cholesterol is dat we hormonen aanmaken (cortisol, DHEA, oestrogenen, testosteron,…).


Zijn deze hormonen dan niet van kapitaal belang voor het beheer van ons organisme?
Wanneer de cholesterol verhoogt met de leeftijd, denkt u dan dat dit toeval is? Zeker niet, de menselijke machine is op een uitzonderlijke manier gemaakt. Zij stelt meer cholesterol ter beschikking (herinnering: basismolecule voor de aanmaak van hormonen) om te reageren tegen het feit dat met de leeftijd, de machine slijt en we dus meer nodig hebben om dit tekort in te halen.

Beeld u eens in dat uw DHEA bloedwaarden te laag zijn (jeugdigheidshormoon, “well being” hormoon), en dat men u medicatie geeft om uw cholesterolwaarden te verlagen, dit is catastrofaal! Hebt u dit begrepen? Daarenboven, wanneer men u een DHEA supplement geeft, dan zal de machine wel sneller functioneren, en zal u zeker in vorm zijn, maar … u loopt een ‘burn-out’ tegemoet. Denk na! Het zou veel logischer zijn om na te gaan of de mitochondrieën niet ‘in panne’ zijn (dit is de plaats waar de aanmaak van hormonen gebeurt). Een bloedafname zal u hierin begeleiden.

Zelfs wanneer het effect van voeding op cholesterol maar 20% bedraagt, weet dat u toch op significante wijze het risico vermindert op een cardiovasculaire pathologie.
Maar het effect van de voeding op het inflammatoire syndroom is heel belangrijk.

De functionele geneeskunde supplementeert in functie van tekorten en staat u toe om terug te gaan naar de basis van de geneeskunde. Leer om u te beheersen, om uw lichaam te leren kennen…. U zult zo veel meer kwaaltjes kunnen vermijden in plaats van op een dag oog in oog te staan met een ernstige ziekte.

De nutriënten moeten genomen worden in synergie (principe van een orkest) in functie van uw eigen tekorten en excessen. De medische geneeskunde heeft als visie om de beste staat van uw gezondheid te behouden, alsook om een ziekte te behandelen in functie van tekorten door de inname van substanties noodzakelijk voor de gezondheid en die zich normaliter in het organisme zouden moeten bevinden.

Ons doel bij een gezondheidsbilan is om deze metabolische storingen te verbeteren door een kwalitatief aangepaste nutritionele aanbreng.

In het beginstadium, supplementeren we (inname van voedingssupplementen) maar vervolgens zullen de parameters aangepast en correct zijn en zult u geleerd hebben om deze tekorten zelf aan te vullen via uw voeding. Want de conclusie is: niet alleen supplementeren we in functie van de tekorten in uw bilan, maar het werkt! Zonder enige bijwerkingen!

Geen enkel medicijn werd langdurig getest voordat het op de markt werd gebracht. Kijk maar naar hoeveel medicijnen er niet werden teruggeroepen na enkele maanden. Geen enkele studie werd voltrokken bij oudere personen… juist waar deze categorie de meeste pillen consumeert. Het is bewezen dat bij meer dan 5 soorten medicatie per dag, er geen controle meer is over de secundaire effecten.

Vooral in de rusthuizen is het aantal voorgeschreven medicijnen enorm hoog, maar is dit verantwoord? Kunnen we niet simpelweg de tekorten opvullen en de overdaad verwijderen. De functionele geneeskunde heeft hier zeker zijn plaats.

Bent u nog steeds niet overtuigd? Ziehier enkele voorbeelden:

  • De rol van zink in het proces van littekenvorming, mannelijke infertiliteit, immuniteit en kanker,…

  • De rol van taurine bij hartritme, hartinsufficiëntie, stress,….

  • De rol van tryptofaan bij de regulatie van stemmingswisselingen, angsten, controle van impulsen, eetgedrag (boulimie), verslavingsziekten, agressiviteit, zelfmoord,…

  • De rol van tyrosine bij depressies, gebrek aan positivisme, gebrek aan besluitvorming,…

  • De rol van vitamine E bij de vermindering van cardiovasculaire risico’s, cataract, parkinson, kanker,…

  • De rol van vitamine D bij osteoporose, de ontwikkeling van kankers, auto-immune ziekten (multiple sclerose, Reumatoïde Artritis,…)

  • De rol van koper in de genese van de hormonen dopamine en noradrenaline, die reageren tegen depressies, stress,… de overdaad aan koper is pro-kanker en werkt dus de ontwikkeling van de tumorvaatjes (angiogenese) in de hand. Wist u trouwens dat de inname van contraceptiva, alsook de hormonale behandeling van menopauze het gehalte aan koper aanzienlijk verhoogt bij de meerderheid van de patiënten?

  • De rol van selenium bij de genese van kankers en vooral prostaatkanker. Een tekort en overdaad aan selenium verzesvoudigd het risico op de ontwikkeling van kanker. Dus vooraleer u selenium gaat kopen omdat de media claimt dat dit beschermt tegen kanker, laat eerst uw waarde meten in uw bloed, dat is veel verstandiger!

Hebt u ooit horen spreken over de Amerikaanse studie over antidepressiva? Zij vat samen dat in 2007, antidepressiva de moleculen waren die het meest werden voorgeschreven. Echter, de meerderheid werkt als “heropnameremmer” van serotonine (gesynthetiseerd uit tryptofaan).

U moet begrijpen dat wanneer de patiënt geen serotonine meer aanmaakt of geen tryptofaan meer absorbeert of ze niet opneemt via de voeding (wat depressie veroorzaakt), de molecule geen “ontvanger meer kan remmen” wat zijn inefficiëntie goed aantoont. Dit is hetzelfde als vissen in een meer zonder vis.

Bovendien moeten deze antidepressiva voorgeschreven worden voor een periode van 12 tot 18 maanden, wat in vele gevallen vergeten wordt. 12 à 18 maanden onder antidepressiva, terwijl de waarden van serotonine (en voor sommige gevallen dopamine) via een urinestaal ons het resultaat kan bezorgen op een gouden schoteltje.

Dus, in geval van een tekort, vullen we deze aan door het innemen van natuurlijke voedingssupplementen. Tevens leren we de patiënten in welke voedingswaren ze deze stoffen kunnen vinden.

De natuurlijke supplementen op zich is niet voldoende, de voeding heeft eveneens een belangrijke rol, alsook onze voedingsgewoonten.

De kwaliteit van onze voeding echter wordt armer en armer, en we moeten regelmatiger supplementeren. Ergens is dit onze fout…

Nemen we als voorbeeld de wortelen: Wie wil er nog kleine, vervormde wortelen kopen? We verkiezen om mooie, grote, uniforme wortelen te kopen van dezelfde lengte. En dit terwijl de kleine wortel werd behandeld zonder pesticiden en heeft moeten vechten om te overleven. Hierdoor bevat ze meer voedingsstoffen en anti-oxidanten die noodzakelijk waren voor zijn groei (en de onze). De andere wortelen zijn wel mooi, maar dankzij de pesticiden hebben zij niet moeten vechten om te groeien… dit verhaal gaat op voor alle groenten en fruit.

Natuurlijk, ben ik pro bio, maar ik ben geen fanatiekeling! Met bio-producten zullen we op zijn minst geen twee dezelfde courgettes terug vinden.

4. De rol van membraanpermeabiliteit

Wist u dat uw hersenen een bescheiden oppervlakte innemen van 2500 m² aan membranen? Wist u dat uw hersenen eigenlijk één massa vet vormen? Maar welke vetten?

Elke cel bestaat uit een wand, die op zijn beurt bestaat uit een laag bi-lipiden (dubbele laag vetten). Deze dubbele laag vetten bepaalt onze levenskwaliteit!
De gunstige rol van omega 3-vetzuren (bestanddeel van onze membranen) werd reeds gepubliceerd in meer dan 319.000 artikels! Het is dus bewezen dat we hun rol niet langer kunnen negeren!!!

In 1989 schreef ik een eindwerk over omega 3-vetzuren en hun voordelige effecten op de gezondheid, en dit op allerlei gebied (cardiovasculair, diabetes, dermatologisch: eczema, depressie, ontsteking, …). In die tijd aanzag men me nog als een persoon die van een andere planeet was afgedaald. Twintig jaar later, erkent men eindelijk datgene wat ik toen reeds claimde. Wist u dat de inname van omega-3 (meer bepaald EPA) + cardioaspirine veruit efficiënter zijn dan de statines op gebied van cardiovasculaire preventie!! Wat vindt u hiervan?

Wist u dat eczeem heel vaak zijn oorsprong vindt in het onevenwicht tussen de fracties omega 3/6/9 ? Een controle in het bloed is mogelijk.

Wist u dat (met uitzondering van acute gevallen) het continu innemen van ontstekingsremmers u beetje bij beetje doodt?

Wist u dat door de fractie omega 6 (arachidonzuur) te bepalen, u op natuurlijke wijze de ontstekingen in uw lichaam kunt verminderen? Maar in welke voedingsmiddelen vinden we dit arachidonzuur dan terug? Het antwoord is simpel.

Wist u dat in augustus 2006, een (gevalideerde) studie heeft bewezen dat de maagzuurremmers (categorie anti-zuren) het risico op breuken van de dijbeenhals en osteoporose verhoogt met 25%…

Ik hoor dikwijls zeggen dat patiënten liever medicatie innemen dan te leren waar de pro-inflammatoire molecules zich bevinden in de voeding. Maar ik ben ervan overtuigd dat datgene wat eenvoudig word uitgelegd, gemakkelijk onthouden wordt! Maar welke preek werd er gehouden?

Is een voedingsbalans duur? Ja, dat is zo, maar het is om levenskwaliteit en capitale gezondheid te kopen! Het is inderdaad duur wanneer we er niets mee kunnen aanvangen …  maar  eenvoudige, duidelijke en concrete uitleg verantwoordt deze prijs! De nutribilan moet een gereedschapsmiddel zijn om uw huidige en toekomstige gezondheid te verbeteren! Wanneer enkele bloedwaarden (of urinewaarden) slecht zijn (teveel of tekort), is het risico op het ontwikkelen van een ziekte veel groter.

Hippocrates zei reeds in zijn tijd (-460 v.C): “laat voeding uw medicijn zijn” en het eerste motto is: “prima non nocere” (eerst en vooral niet schaden).

Of denkt u misschien dat medicijnen zich onttrekken aan secundaire effecten?
Het meest frappante voorbeeld is het klassieke geval van een patiënt die dagelijks ontstekingsremmers moet nemen en (natuurlijk) op lange termijn een maagzuurremmer (anti-zuur) moet bijnemen om het verzurende effect van deze ontstekingsremmers op te heffen.

Maar wie realiseerde zich de impact van deze ontstekingsremmers en anti-zuren op de gezondheid, zeker wanneer chronisch ingenomen?

Wie weet (of zou moeten weten) dat de ontstekingsremmers de productie van PGI2 (onmisbare molecule) verminderen, dat absoluut nodig is voor een normale ontwikkeling van het  intestinaal en gastrisch slijmvlies.

Wie weet dat, zonder rekening te houden met hun naam, de antizuren het grootste deel van de productie van zuren in de maag stopt en dat pepsine (verteringsenzym van eiwitten die enkel werkzaam is in een zuur-pH) aldus gedeactiveerd is en de eiwitten niet kan verteren?

Wie weet dat niet-verteerde eiwitten terecht komen in een verzwakte darm, gezien het slijmvlies ondervoedt is gezien het gebrek aan PGI2?

Dit alles veroorzaakt het leaky gut-syndroom (poreuze darm), dat aan de oorsprong ligt van kankers, auto-immune ziekten, eczema, artritis, chronische vermoeidheid,…

Waar vinden frequente kwalen zoals constipatie, diarree en een opgeblazen gevoel hun oorsprong? Vrouwen die vaak gekweld worden door constipatie, zoeken hun heil in laxatieve medicijnen of anti-spasme medicatie. Terwijl, onze darmen het hart vormen van onze immuniteit (80% van onze immuniteit bevindt zich in de darmen), en wanneer deze om hulp schreeuwt dan doet hij dit via krampen en andere pijnen. Onze darmen kunnen niet spreken, dus moet hij zich uiten op een andere manier…. Zou u tevreden zijn dat wanneer u wilt praten, men u antwoordt met “zwijg!”.

Trachten de oorsprong van het probleem te vinden is zeker beter dan de symptomen te proberen verzachten…. In het geval van leaky gut-syndroom veroorzaakt de darm de krampen en juist hierop biedt de nutritherapie een antwoord met een effect op lange termijn! Zonder rekening te houden met alle andere complicaties dat u zou ontwikkeld hebben ten gevolge van een leaky gut!

Conclusie: ik ben van mening dat een basis nutribilan (of een meer uitgebreid bilan naargelang de pathologie) noodzakelijk is voor diegenen die zich zorgen maken over hun toekomst. Het is normaal dat we verouderen, maar onder welke condities?

Blijven we aannemen dat voor ieder symptoom een medicijn bestaat?

Gaan we de toekomst tegemoet met deze manier van reageren? Het is aan u om uw lichaam te willen kennen. Nutritherapie werkt enkel in functie van uw eigen noden, het is dus belangrijk om een gepersonaliseerd programma te hebben. Zo kunt u ouder worden, zonder al te veel zorgen. De functionele geneeskunde kent wel degelijk zijn plaats en bovendien wint de patiënt aan gezondheid!

Ik geef steeds het voorbeeld van mijn moeder, 82 jaar, in volle vorm. Zij woont zelfstandig in haar eigen huis, beheert haar eigen financiën, doet haar eigen boodschappen, en doet dagelijks aan sport (nordic walking, fietsen op haar home-trainer, wandelen, enz…). Mijn moeder neemt geen medicatie, enkel voedingssupplementen zoals omega 3, anti-oxidanten en extract van hop voor haar artrose.

Is het niet schitterend om “goed” oud te kunnen worden? Denk erover na!!

^^^ NAAR BOVEN© Copyright 2010 - Medical Diet Center